Животът става все по-скъп и това се дължи на цената на тока. Тя се отразява на всички продукти, макар и по различен начин. Това заяви пред Нова телевизия икономическият съветник от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Тя посочи, че според енергийните експерти успокоение може да има в средата на годината. Дотогава обаче цените на всички продукти ще продължат да се увеличават.

Дали българинът може да издържи - показал е, че може да издържи на всичко - въпросът е дали трябва, подчерта Григорова и предупреди, че всяко изтощаване на бюджетите на домакинствата води до маргинализация на българското население.

Тя открои и още един проблем, свързан с липсата на защита и подпомагане на местното производство.

Рязък скок на цените на хранителните стоки у нас

Рязък скок на цените на хранителните стоки у нас

Олиото е поскъпнало с 23%, брашното - с 6%

"Основните стоки, които потребяваме, са внос. Това означава, че държавата не е създала необходимите условия за малките производители. Основните субсидии отиват при зърнарите", коментира икономическият съветник.

Очакванията са, че дори цените на тока да се стабилизират, отново ще виждаме скъпи плодове и зеленчуци на пазара. "Наскоро в Щатите управляващите заявиха, че в Европа се очаква дефицит на плодове и зеленчуци, който те ще трябва да запълнят. Проблемът е видим, но ние не успяваме да го менажираме, когато му е времето", подчерта Григорова.

По нейни думи има група от българския бизнес, която продължава да забогатява на фона на обясненията, че няма пари, например за пенсионерите.

Относно преизчислените пенсии Григорова поясни, че формулата за тях няма как да е друга. НОИ нямал отговорност за крайния резултат, който се получава. Тя посочи, че са били създадени нереалистични очаквания сред пенсионерите, че след идването на новото управление пенсиите ще се увеличат поне двойно.

С 11 лева е покъпнала потребителската кошница на българина за година

С 11 лева е покъпнала потребителската кошница на българина за година

Единствено оризът и свинското месо задържат цената си от 2020 г.

След падането на мораториума върху цените на тока и парното експертът посочи, че се очаква повишаване на цените. По нейни думи в момента цената се задържа изкуствено, за да няма толкова тежък удар върху потребителите.

"Силно се надявам това да е урок за управляващите какво ще се случи, когато българските потребители излязат на свободния пазар. Ще се случи това, което наблюдаваме сега с фирмите", прогнозира Григорова.

Относно приемането на еврото у нас тя изрази убеденост, че цените ще се вдигнат и ще има големи промени за българската икономика и за домакинствата.

"Не е редно да подценяваме тези промени. Властта трябва да ни подготви за това", категорична бе Григорова.