В България имаме най-дългото майчинство, 58 седмици и то е заплатено на 90% от заплатата, а има държави с под 14 седмици майчинство. След тези 410 високоплатени дни има още 12 месеца, които се плащат с 380 лева и след като се върнат на работа, майките имат право на платен отпуск от два месеца, което е за сметка на тези майки, които не са били две години в отпуск, защото те изработват парите, коментира пред НоваТВ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България - АИКБ. 

"Това е направено с благородни подбуди, да се увеличи раждаемостта, да се противодейства на демографския срив, но дали е постигнат такъв резултат. От 2007-година се увеличава платеното майчинство , а тогава е бил 137 дни. От 2010 година, когато вече има дълго платено майчинство, има срив на раждаемостта", допълва той.

"Майката, вместо да си стои вкъщи втората година, тези пари трябва да се инвестират в детски заведения, за да може майката да се реализира, да не се дезинтегрира, да не се деквалифицира. Тя като се върне след две години, вече е изостанала в кариерата, оттам получава по-малка заплата, оттам по-малка пенсия. Богатите държави не правят така", обясни Велев.

Повече детски градини и кратко майчинство борят демографската криза според Каролев

Повече детски градини и кратко майчинство борят демографската криза според Каролев

Основният проблем е, че няма достатъчно майки в детеродна възраст

"Липсва подкрепа и мотивация майките да се върнат по-рано на работа, но не смятам, че начинът е да бъдат лишени от избора дали да продължат майчинството си и през втората година", коментира Барбара Пейчинова, майка на две деца.

"Не винаги детето е готово да тръгне на ясла след първата си годинка. Важно е да бъдат уважени нуждите както на детето, така и на майката чисто емоционално", обясни Пейчинова и допълни, че често пъти проблем се оказва и липсата на свободни места в яслите.

Да не се начислява платен отпуск по време на майчинство и болничен, искат работодателите

Да не се начислява платен отпуск по време на майчинство и болничен, искат работодателите

В тези случаи работникът поличава пари от държавното осигуряване