Медицински сестри протестират пред Министерство на здравеопазването. Те се включват в инициатива на европейска мрежа за борба с комерсиализацията в здравеопазването. Това е организация, в която са включени различни профсъюзи от цяла Европа. Днес от 12 часа се организират протести в цяла Европа.

Не две, а три минимални работни заплати искаме и сме много скромни. Това заяви една от протестиращите медицински сестри Веселина Ганчева пред МЗ.

По думите ѝ само им замазвали очите с увеличение на извънредния труд.

Не можем да умираме по коридорите от изтощение, а те да ни увеличат заплатите с извънреден труд. Не искаме извънреден труд, искаме увеличение на заплатите, подчерта медицинската сестра.

Ганчева е категорична, че здравното министерство не работи за медицинските специалисти.

Сега сме излезли и питаме кой ще носи отговорност за това, което се случва в момента - геноцид на цяло едно съсловие, запита медицинската сестра.

Тя отбеляза, че в болниците са останали по една-две сестри, което е престъпление. По думите ѝ медицинските специалисти са подложени на абсолютен стрес и изнемогват.

Гласува се нов бюджет, наливат се допълнителни средства в здравопазването, но тези средства не стигат до нас, изтъкна още Ганчева.

Тя запита и как ще се задържат младите специалисти в България при положение, че няма механизъм, по който да се увеличават заплатите.

Друга протестираща медицинска сестра уточнява, че целта на протестите в цяла Европа, е да напомнят на правителствата, че те трявба да изпълнят поетите от тях ангажименти за увеличаване на заплатите и подобряване условията на работа на медицинските работници, а също и да подобряват обслужване на пациентите навсякъде.