Зелен уикенд организират Зелени Балкани в с. Белозем, общ. Раковски.

Инициативата цели да приобщи повече хора към идеята за доброволен труд в полза на околната среда, както и да постави началото на мащабно залесяване в района.

Повече за кампанията и програмата може да открите тук

Залесяването е част от международната доброволческа инициатива Big Green Weekend, която се провежда едновременно в 10 европейски страни - Великобритания, България, Гърция, Исландия, Естония, Франция, Германия, Румъния, Холандия и Италия.

В рамките на кампанията, която започва на 21 октомври ще бъдат залесени повече от 500 дръвчета - основно млади дъбови фиданки. Основната част от тях ще бъдат засадени в двора на Професионалната гимназия за селско стопанство в селото с помощта на ученици от гимназията, доброволци на Зелени Балкани и Националната скаутска организация на България.

Идеята е с първото залесяване да бъде оформен естествен полезащитен пояс около земеделските площи на гимназията. Залесяването ще послужи и като възможност за практически занимания на учениците в дългосрочен план.

Белозем е Европейско село на Белия щъркел от 2005 г., но е известно и с това, че в неговите околности е била разположена една от последните вековни дъбови гори в Горнотракийската низина, припомнят от Зелени Балкани.

Според спомени на стари хора от района, преди гората да бъде изсечена, щъркелите са гнездели върху огромните дървета в нея. Идеята на Зелени Балкани е да стартира възобновяването на дъбовите масиви именно сега, по време на „Големият зелен уикенд - 2011".

В рамките на кампанията ще бъдат пребоядисани и дървените конструкции в Парка на щъркела в селото, а именно наблюдателната кула, информационните табла и пейките.

Всеки, който би желал да се включи в инициативата като доброволец е добре дошъл в с. Белозем на 21-ви и 22-ри октомври, 2011г. Препоръчително е доброволците да са облечени топло, както и да си носят здрави работни ръкавици и добро настроение, съветват организаторите.

Регистрация за участие може да се направи на телефон: 0884 25 77 11.