Премиерът акад. Николай Денков взе официално участие на церемонията "Спортната слава на България 2023". На церемонията бяха отличени спортистите, завоювали медали на световни и европейски първенства в олимпийски и параолимпийски дисциплини и категории. По този критерий всеки един атлет, донесъл на България златен, сребърен или бронзов медал, ще бъде и премиран от Българския спортен тотализатор.

За целта са осигурени средства в размер на 110 000 лева. Предвиждат се още три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб.

Премиерът акад. Николай Денков заяви, че спортистите, шампионите и културните дейци, които са отбелязали успехи, са хората, които прославят България по света. "Политиците и българските граждани ви се възхищаваме, радваме ви се, ще ви подкрепяме там, където имате нужда", увери Денков. Олимпийските игри са това, за което мечтаете, да се представите добре, разчитаме на вас и стискаме палци. Правителството ще ви подкрепи с каквото може, увери още веднъж премиерът.

Вдигат парите за елитните спортисти

Вдигат парите за елитните спортисти

Целта е да се акцентира на олимпийската подготовка

"За да бъдете успешни в спорта, освен на вас, дължите благодарност и на треньорите. След като преминете фазата на вашия професионален път, ще дадете на младите шампиони това, което получавате от вашите треньори", подчерта Денков.

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев сподели вълнението си да има толкова много атлети, донесли златни, сребърни и бронзови медали за страната. Той благодари на спортистите за усилията, които полагат, за лишенията, които търпят, отдавайки се на спорта. 2024 г. е много специална и след 6-7 месеца предстои най-големият форум - олимпиадата в Париж и конкурентите ни ще треперят, когато се изправят срещу българските спортисти. Българският народ е борбен народен, който никога не се предава, категоричен бе спортният министър.

Министерство на спорта ще бъде зад спортистите си и ще подсигурят участието на олимпийците ни, увери Димитър Илиев.

Правителството отпусна 25 млн. лв. за развитието на спорта и изкуствата в училищата

Правителството отпусна 25 млн. лв. за развитието на спорта и изкуствата в училищата

Средства ще получат 1459 учебни заведения

Първата награда получи ансамбълът по художествена гимнастика на Весела Димитрова и помощник треньорите.

Втората награда получи гимнастичката Боряна Калейн.

Третата награда получи гимнастичката Стиляна Николова.

Четвъртата награда получи Йорданка Благоева, първата българска поставила рекорд по лека атлетика.

Петата награда получи лекоатлетът Християн Стоянов, спечелил медал на параолимпийските игри.

Шестата награда получи лекоатлетът Ружди Ружди, спечелил златен медал на тласкането на гюле на параолимпийските игри.

Спортният министър дава парична награда на Нургюл Салимова

Спортният министър дава парична награда на Нургюл Салимова

Направени са промени в Наредба №5 на ММС