Женският национален отбор на България ще играе на финала в Европейската лига! Момичетата на треньора Марчело Абонданца спечелиха с 3:1 (34:32, 25:22, 21:25, 25:20) гейма полуфиналния си мач срещу Сърбия и си осигуриха мач за титлата.

Наред с това, нашите си спечелиха и правото да играят догодина в по-силния турнир „Гран При", който е еквивалент на Световната лига в дамския волейбол.

Първият гейм в залата в чешкия град Карлови Вари бе изключително равностоен, като в по-голямата си част вървеше точка за точка. След много напрежение и смяна на водачеството, нашите все пак успяха да измъкнат успеха с 34:32.

Сръбкините,които са актуалният шампион в турнира започнаха силно втория гейм и дръпнаха с 8:6 при първата техническа пауза. „лъвиците" обаче успяха да обърнат и поведоха с 16:15 при втората. Обичайно за женския волейбол, последваха няколко обрата, но благодарение и на взет навреме тайм-аут от Абонданца при 21:19 за нашите съпернички, „лъвиците" затвориха частта с 25:22.

Третия гейм не започна добре за нас и съседите натрупаха преднина от 4 точки, която се запази почти до края на гейма, спечелен от тях с 25:21.

Българките обаче не допуснаха да се стигне до тайбрек и спечелиха четвъртата част, а с това и мача.  Геймът започна добре за нашите, които дръпнаха с 3 точки, но позволиха да сръбкините да стопят преднината им до 14:14.

От тук до края обаче на полето имаше само един отбор и това бе нашият. Филипова, Василева и ко показаха, че са далеч по-съсредоточени и спокойни и взеха гейма с убедителното 25:18.

Големият финал е утре от 19:00 часа наше време и ще бъде показан пряко по БНТ2. Нашите момичетаще имат много трудна задача срещу тима на Чехия, който би Холандия с 3:1 в другия полуфинал.

БЪЛГАРИЯ - СЪРБИЯ 3:1 (34:32, 25:22, 21:25, 25:20)
БЪЛГАРИЯ: Диана Ненова, Елица Василева, Добриана Рабаджиева, Мария Каракашева, Страшимира Филипова, Цветелина Заркова - Мария Филипова-либеро 

СЪРБИЯ:
Мая Огниенович, Йована Бракочевич, Наташа Кръсманович, Милена Рашич, Йована Весович, Бранкича Михайлович - Сузана Чебич-либеро