флашПубликувано в kaldata.com проучване на PandaLabs показва, че 25% от вирусите, появили се през тази година, са създадени за USB устройства. "Зловрдените" програми се копират автоматично на устройства за съхранение на информация като мобилни телефони, преносими твърди дискове, флаш памети, карти памет, mp3 плеъри и други.

Тази техника на разпространение е особено ефективна, тъй като вирусите се активират при свързването на устройството с компютъра. Процесът остава практически незабелязан от потребителите.

От PandaLabs са проучили над 10 хил. малки и средни компании от 20 държави по света. Експертите споделят, че около 47% от проверените фирми, работещи с поне 1000 компютъра в офисите си, са имали поне веднъж проблеми с вируси, промъкнали се от USB устройства. От PandaLabs предупреждават и че този тип зловредни програми вече са далеч по-разпространени от онези, които се предават чрез e-mail.

Схемата за заразяване на компютър с вирус посредством USB устройство е проста. Инфектирането протича по следния начин: Windows стартира файла Autorun.inf, за да разбере какво действие да изпълнява всеки път при свързване на USB устройствата към компютъра. Този файл предлага автоматично пускане на част от съдържанието на USB устройството - било то флаш карта, MP3 плейър, цифрова камера или друго. Именно това свойство използват хакерите, за да разпространяват вируси.

Експертите препоръчват потребителите да бъдат много внимателни при боравенето с преносими памети и да обновяват редовно антивирусния си софтуер, за да си спестят главоболието, което съпътства почистването на вече инфектирана система.