facebookЕкипът на Facebook съобщи, че е създал един от най-ефективните центрове за данни и планира да сподели технологията посредством своята „програма за отворени изчисления", съобщиха от gsmreview.bg.
Новият център за данни се намира в Орегон ( САЩ) и е с 38 % по-ефективен в енергийно отношение от своя предшественик. Същевременно намалява разходите на екипа на социалната мрежа с впечатляващите 24 %.

От Facebook съобщиха в четвъртък, че се надяват да направят същото и с центровете си за данни по света, като създадат копия на технологията, които да бъдат достъпни в уебсайта OpenCompute.org

Стартирахме проекта си, свързан с Facebook, преди около година с една голяма цел: да създадем една от най-ефективните компютърни инфраструктури и това да коства възможно най-малко средства", разкрива съобщение, публикувано в сайта на социалната мрежа.

Решихме да се върнем към хакерските си корени и да направим собствени софтуер, сървъри и центрове за данни. Резултат от работата ни е създаването на център за данни, пълен със сървъри, който е с 38 % по-икономичен и с 24 % по-евтин за изграждане и работа, отколкото стандартните центрове за данни", допълват още от Facebook.

Те заявиха, че искат да си взаимодействат с цялата индустрия и да създадат програма за отворени изчисления и да споделят технологиите, които разработват.

От Facebook съобщават, че са били вдъхновени за новата си инициатива от модела за софтуер с отворен код и се надяват да се възползват от преимуществата на „диалога за сътрудничество", чрез който евентуално цената ще се намали още повече.

Gsmreview.bg припомня, че Facebook е под натиск от страна на Грийнпийс във връзка със своето голямо потребление на енергия, така че новите планове на социалната мрежа вероятно ще се възприемат добре от тази организация.