Индия изключи своя луноход, първият, достигнал южния полюс на Луната, след като той завърши двуседмичната си задача за провеждане на експерименти, съобщи космическата агенция на страната, цитирана от Ройтерс.

Луноходът Pragyan от космическия кораб Chandrayaan-3 беше "настроен в режим на заспиване", но със заредени батерии и включен приемник, каза Индийската организация за космически изследвания (ISRO) в публикация в X (доскоро "Туитър") късно в събота.

"Надяваме се на успешно събуждане за още един набор от задачи!" заявиха от ISRO. "Иначе ще остане завинаги там като лунен посланик на Индия."

С кацането си на Луната Индия се присъедини към САЩ, Китай и бившия Съветски съюз. Тя обаче ги надмина, достигайки неравния южен полюс, малко след като руската мисия "Луна-25" се разби при подобен опит.

Мекото кацане на Chandrayaan-3 след неуспешен опит през 2019 г. предизвика широко ликуване в най-населената страна в света. Медиите приветстваха кацането като най-големия научен подвиг на Индия.

Pragyan измина над 100 м, потвърждавайки наличието на сяра, желязо, кислород и други елементи на Луната, казаха от ISRO.

Сега Индия се надява на успеха на сонда, изстреляна в събота, която ще изследва слънцето, наблюдавайки слънчевите ветрове, които могат да причинят смущения на земята и които ние виждаме като полярни сияния.

"Сателитът е здрав" и е в земна орбита, съобщиха от ISRO в неделя, докато се подготвя за своето пътуване от 1,5 милиона километра.

С "Лунен снайперист" Япония се цели в успеха на Индия

С "Лунен снайперист" Япония се цели в успеха на Индия

Изстрелването е планирано да се състои в понеделник