От НАСА разкриха още снимки, заснети от космическия телескоп "Джеймс Уеб".

Припомняме, че по-рано днес Американската космическа агенция представи първата цветна снимка с висока разделителна способност, направена от телескопа, като според учените това е "най-дълбокият кадър на Вселената, правен някога".

Тогава беше съобщено, че до края на деня се очакват още снимки. 

"Всяко изображение е ново откритие и всяко ще даде на човечеството представа за Вселената, която никога не сме виждали преди", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън във вторник, докато разказваше за изображения, показващи "формирането на звезди, поглъщащи черни дупки".

Използването на инфрачервения светлинен спектър позволява на телескопа да вижда през космическия прах и "да вижда светлина от далечна светлина от ъглите на Вселената", каза той.

НАСА показа най-дълбокия кадър на Вселената, правен някога

НАСА показа най-дълбокия кадър на Вселената, правен някога

Уникалното изображение е заснето от телескопа "Джеймс Уеб"

"Ние наистина променихме разбирането за нашата вселена", каза генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер.

Постижението е в резултат на съвместната работа на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадаската космическа агенция. 

Около 300 учени, политици и висши служители от НАСА и нейните международни партньори присъстваха преди встъпителните бележки.

Някои от заснетите от телескопа далечни галактики и звездни купове никога не са били виждани досега. Галактическият куп е показан така, както е изглеждал преди 4,6 милиарда години.

Телескопът "Джеймс Уеб" - наследник на "Хъбъл", беше изстрелян в края на декември миналата година и вече се намира на разстояние 1,5 млн. км от Земята.

Той е способен да се "взре" в Космоса по-далеч от всички свои предшественици благодарение на огромното си основно огледало и инструментите, които възприемат инфрачервени сигнали. Това му позволява да се взира през облаци от прах.

Телескопът на NASA "Уеб" вече е в орбита, започва нова ера в изучаването на космоса

Телескопът на NASA "Уеб" вече е в орбита, започва нова ера в изучаването на космоса

Ще изследва първите галактики

Телескопът ще изследва обекти в Слънчевата система и атмосферите на екзопланети, които обикалят около други звезди. Целта е да получим информация дали техните атмосфери са потенциално подобни на нашата собствена.