Генералният секретар на ООН обяви създаването на нов международен форум, който ще се занимава с обсъждане на проблемите по управление на Интернет, съобщиха IDG.BG.

До сега организацията разглеждаше тези проблеми в рамките на Световната конференция за информационно общество, чиято последна среща се състоя миналия ноември в Тунис. Именно тогава беше направено първото изявление за нуждата от специализирана дискусия по проблемите на управлението на виртуалните ресурси.

Според много от мрежовите експерти от целия свят, един от сериозните проблеми е във факта, че на практика правилата за работа на мрежата се определят на територията на САЩ. Причината е, че Интернет е чисто американско изобретение. Днес обаче то отдавна е глобална реалност, която влияе на обществения живот във всяка една държава, коментират анализатори.

Във връзка с това много развиващи се страни, включително Русия, Китай и Индия все по-често настояват да участват в разпределението на Интернет - ресурсите. Все по-често се поставя и въпросът за многоезичност в управлението на глобалната мрежа.