ИТ компанията Yahoo откри нов център за данни, забележителен със своята енергийна ефективност, който показва как дизайнът често надминава възможностите на високотехнологични джаджи, информира greentech.bg.

Съоръжението в Локпорт, Ню Йорк, ще разчита на охлаждане почти изцяло от външния въздух, което е съществено спестяване на енергия. Центърът за данни на Yahoo, който може да побере 50 хиляди сървъра, ще има рейтинг за ефективност на енергопотреблението от 1.08, което е много по-малко от средното за ИТ индустрията - 1.92.

Хладният климат на северната част на щата Ню Йорк, където се намира новият ЦоД, помага за намаляване на броя необходими охладители, каквито обикновено се използват в големи центрове за данни.

Самата сграда е проектирана по модел, който голямата компания нарича "Yahoo курник" - това представлява дълга, тясна сграда, през която по-лесно цикулират външните въздушни потоци. Освен това сградата е разположена така, че да се възползва от преобладаващите ветрове.

Центърът за данни е частично финансиран с заем в размер на $9.9 милиона от Министерството на енергетиката по програмата "Зелени ИТ". Този ЦоД ще използва 40% по-малко електроенергия, отколкото типичните центрове за данни, и само един процент от енергията ще се изразходва за охлаждане.

Елиминирането на големите охладители ще спести и много питейна вода - от компанията са изчислили, че ще спестят вода като за 200 000 души за година.

Въпреки че може да звучи като един очевиден начин за безплатно охлаждане, използването на външния въздух за охлаждане на центрове за данни не е често срещана практика в ИТ индустрията. Сега Yahoo иска да патентова своя дизайн "Yahoo курник", така че той да може да се използва и за други центрове за данни.