Progress На космодрума ”Байконур” започват главните изпитания на ракетно-космическия комплекс “Союз-У”-“Прогрес М1-10”, който в момента се намира в предстартова позиция, съобщиха от Росавиакосмос, цитирани от Газета.Ру.

Това ще бъде вторият старт на товарен кораб към Международната космическа станция след аварията на американската совалка Columbia от 1 февруари тази година. Ракетата-носител “Союз-У” и корабът “Прогрес М1-10” бяха монтирани заедно вчера в монтажно-изпитателния корпус, а днес сутринта те са готови за старт, съобщиха от авиокосмическото ведомство.

Товарният кораб “Прогрес М1-10” ще достави на станцията контейнери с хранителни продукти, вода, материали за отопление, колети и писма за работещия там командващ експедицията Юрий Маленченко и американския бординженер Едуард Лу. Товарът, който ще бъде доставен, тежи 2,5 тона.

Планирано е корабът да бъде изстрелян в космоса на 8 юни. До края на годината за Международната космическа станция трябва да заминат още два кораба – през август и ноември.