Microsoft може да пусне следващата си операционна система Windows 8 през октомври тази година. Това твърди публикация на Pocket-lint.com, която се позовава на вицепрезидента по връзки с обществеността на Microsoft - Жанел Пул.

Той обаче отбелязва, че Microsft предпочита да не говори за точната дата за пускане на Windows 8, съобщава TechNews.bg.

Актуалната в момента операционна система Windows 7 излезе през октомври 2009 г. Това дава основание на мнозина анализатори да прогнозират дебюта на Windows 8 през октомври 2012-та.

В момента Microsoft подготвя публична бета версия на новата си ОС. От края на февруари всички желаещи ще могат да тестват възможностите на Windows 8.

Известно е също така, че Microsoft подготвя специална версия на Windows 8, която ще може да работи с ARM-базиран хардуер. Това би помогнало на компанията да наложи своята ОС в таблет компютрите.

От друта страна, Intel започна партньорство с производители на Adnroid устройства. Компанията ще налага процесорите Atom в таблети и смартфони с гугълска платформа.

Наблюдава се, на практика, опит от страна и на Microsoft, и на Intel за излизане от рамките на Wintel платформата, която доминира РС индустрията.