ТоалетнаПрез февруари в Токио започнаха “тоалетни войни”. Компанията Matsushita представи нова седалка с електроди, измерващи количеството на мазнините в организма.

Инженерите от конкуренцията никак не се уплашиха. Два месеца по-късно фирмата Inax показа своя проект, който блещука в тъмното и сам вдига капака си, когато се приближи човек. Клиентът може и да послуша музика, като избира между птиче чулуликане, шум на водопад, звън на камбанки или японска арфа, пише New York Times.

Единственото място в японското жилище, където човек може да се усамоти на спокойствие, е тоалетната, заяви маркетинговият директор на Inax Масаширо Игучи. Вероятно именно този факт стана причина за активните изследвания на японските компании. Японците имат големи постижения в областта на електрониката и напоследък се увлякоха в усъвъшенстване на тоалетната.

През май Matsushita представи седалка за 3 000 долара, която приветства своя “гост” с вдигнат капак и е снабдена с охлаждаща и подгряваща система.

През юни пък, японският гигант в тоалетните, Toto, предложи седалката WellyouII, която автоматично измерва нивото на захарта в урината.

Тоалетната на бъдещето – незавасимо дали ще е домашен медицински център или център за медитация, се разработва в секретния изследователски център Matsushita Electric Industrial Company, където не се допускат нито посетители, нито фотографи.

Потребителят на тоалетната на Matsushita може да получи и масаж с водна струя. Тази процедура вече се ползва с голяма популярност в Япония – почти половината от семействата в страната имат такава в къщи.

На хоризонта се появиха и говорещи тоалетни. Новите модели са снабдени с микрочипове и умеят лично да приветстват всеки посетител. Децата могат да слушат напътствията на мама или на възпитателката в детската градина. Освен това, седалката реагира на прости команди, съобщи електронното издание NTVru.

Реалният ръст в продажбите обаче неизменно е свързан с медицинските тоалетни, свързани към Интернет. Може да ви се струва, че това е само тоалетна, но ние я превръщаме в истински домашен медицински център, заяви главният инженер на Matsushita, Мацуи. Искаме да снабдим тоалетната с прибори, измерващи теглото, количеството на мазнините, кръвното налягате, пулса, съдържанието на захар в кръвта, албумина и др., допълни той. Резултатите от анализа ще бъдат изпращани веднага на лекаря чрез Интернет и по този начин той може да следи състоянието на своите пациенти.

Предвиждаме да направим такава тоалетна в близките 5 години, обеща Хари Терай, директор на отдела за домашна техника в Matsushita.