заводШведските власти изгонват от страната двама руски дипломати, заради шпионския скандал в компанията Ericsson, занимаваща се с производство на телекомуникационно оборудване. Това съобщи днес източник от правителството на страната, цитиран от "Ройтерс".

Днес следобед се очаква Министерството на външните работи на Швеция официално да обяви двамата руски дипломати за персона нон грата заради действия, които не отговарят на дипломатическия им статус, допълни източникът. Според външното министерство, руснаците вече са напуснали територията на Швеция.

От Службата за външно разузнаване на Русия се въздържаха от каквито и да било коментари във връзка със съобщенията от Стокхолм за намеренията на властите за екстрадацията. В съответствие с установената практика, Службата за международно разузнаване не коментира съобщения от подобен род, заяви днес ръководителят на пресцентъра на разведката, Борис Лабусов, цитиран от електронното издание NEWSru.

Миналата седмица от Ericsson съобщиха, че подозират двама свои сътрудници в съучастие в промишлен шпионаж, за който полицията вече задържа трима настоящи и няколко бивши служители на фирмата. На 6 ноември бяха арестувани трима шведи, уличени в предаването на секретна информация на чуждестранни спецслужби, но не беше обявено за коя страна става въпрос.

Освен водеща компания в производството на телекомуникационно оборудване, Ericsson участва и в разработката на радарни и ракетни системи за следене на реактивни самолети JAS 39 Gripen, които са основните единици на шведските военновъздушни сили.