Поздрав” align=Американски и британски учени възнамеряват символично да си стиснат ръцете през океана с помощта на нова технология при използването на Интернет. Професор от University College London и негов колега от Масачузетския технологичен институт в Бостън ще осъществят допир през 5000 километра, предаде електронното издание Lenta.

Според изследователите, специалното оборудване представлява нещо подобно на молив и се нарича “Фантом”. То е способно да възпроизведе и да предаде усещането за допир по световната мрежа.

В момента, когато участникът в експеримента от Лондон докосне “молива” до екрана на своя монитор, “Фантом” генерира и предава по кабел от оптични влакна високочестотен импулс. От другата страна на Атлантика изследователят, държащ в ръка аналогично устройство, усеща допира.

Можете да усетите не само съприкосновението, но и “качествата” на обекта, твърдят учените. Ще почувствате колко е мек или твърд предметът, дървен или от плът е и ще усетите неравностите по повърхността му.

University College London съобщава в свое комюнике, че тайната на тази технология се крие в честотата на предаването на импулсите по мрежата - до 1 000 херца, което е 1 000 импулса в секунда.

Практическото използване на това изобретение все още се обсъжда. В крайна сметка, то ще позволи потребителите на Интернет да се докосват.