От днес вече могат да се създават и регистрират домейни на кирилица, които да завършват с разширението ".бг", съобщи БНР.

Регистрираха първия адрес в домейна „.бг”

Регистрираха първия адрес в домейна „.бг”

Изготвят списъци за запазване на имена на държавните органи и общините

Това е втората голяма стъпка в посока на налагането на азбуката ни в света на интернет домейните, след като през юни 2016 г. потребителите получиха възможността да използват домейн на кирилица с разширение ".ею".

Тогава кирилицата официално стана третата азбука, която се използва при изписването на домейни. Другите възможности са латиницата и гръцката азбука.

Часове до старта на .ею

Часове до старта на .ею

300 милиона хора по света ползват кирилица

Акционерно дружество "Имена.бг" беше избрано от българската държава да управлява новия домейн на кирилица, който след дълги обсъждания беше одобрен от Интернет корпорация за присвоени имена и адреси (ICANN).

От иновацията ще се улесни изписването на имената на сайтовете, които съдържат специфични букви като Й, Ц, Ш, Щ, Ъ, Ю и Я.

Спаска Тарандова - изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки - България", коментира, че за българите е важно да могат да пишат, както говорят.

"Аз ще насърчавам голямата мрежа от читалища, които пазят българския език, култура и духовност, да имат свои домейни на български език", заяви тя.

В периода до 8 май ще се обработват регистрации на домейни за така наречените "защитени" имена - например на министерства и общини.

След това, ще бъдат разглеждани и заявките на всички останали интернет потребители.

Домейнът „бг” официално одобрен

Домейнът „бг” официално одобрен

400 млн. потребители по света използват кирилица

Изпълнителният директор на "Имена.бг" Христо Славов изтъкна, че всяко лице има право да регистрира до 100 домейна. Той каза още, че имената на страниците трябва да съдържат минимум 3 и максимум 63 символа, които да са изцяло от българската азбука.

Цената за регистрация на домейн в областта ".бг" ще бъде от 10 до 20 лв. без ДДС, а за всеки адрес ще бъде създаден и двойник с използваното досега на латиница ".bg".

От "Имена.бг" предупредиха, че регистрацията на домейни с нецензурни думи и обиди не се толерира и след проверка те ще бъдат изтривани.