Изключително важно е сътрудничеството с университетите - научната дейност и младите хора са бъдещето на нашите държави, високо ценим това партньорство. Тези близки контакти са стимул за развитие на двустранните отношения, включително в сферата на туризма, който е важен икономически отрасъл както за България, така и за Русия. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в лекция пред ръководството, преподавателите и студентите на Московския държавен институт за международни отношения.

Изявлението на министър Ангелкова беше по повод 140-та годишнина на дипломатическите отношения между България и Русия, която се навършва през 2019 г. Тя постави акцент върху ролята на туризма като съществен фактор за развитие на двустранните контакти. Пример за диалог бе визитата в София през миналата седмица на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Сътрудничеството ни постоянно се развива в много области, които представляват общ интерес, а в сферата на туризма е достигнало ниво на стратегическо партньорство и федерацията е сред водещите генериращи пазари за българския туризъм, посочи Ангелкова и напомни, че при визитата на руския премиер в България беше проведен българо-руски туристически бизнес форум и бе подписана двугодишна Програма за сътрудничество в сферата на туризма.

Близо 25% спад на руски туристи отчитат туроператорите

Близо 25% спад на руски туристи отчитат туроператорите

Признават, че Турция е предложила по-атрактивни оферти през 2018 г.

Министърът посочи, че по данни на БНБ общият приход от вътрешен и международен туризъм у нас през 2018 г. възлиза на 8.4 млрд. лева. Също през миналата година страната ни бе посетена за първи път от над 9 млн. чуждестранни туристи, изтъкна Ангелкова и допълни, че за последните четири години ръстът на чуждите туристи в България се е увеличил с 31% , а на постъпленията от входящ туризъм с 34%.

Тя изтъкна усилията на българската държава за въвеждане на редица облекчения във визовите процедури за руските туристи.

Припомняме, от тази година заявления за получаване на визи за България вече може да се подават в 59 руски града.

Към посолството на България в Москва работи национално представителство по туризъм, което е член на Асоциацията на туроператорите в Русия, заяви още Ангелкова и уточни, партньорството между двете страни се развива не само с големите руски центрове, а и с регионите.

20% спад на руските туристи въпреки топлината в отношенията

20% спад на руските туристи въпреки топлината в отношенията

Заради укрепването на лева, смята руският икономически министър

По нейни думи през тази година се планира подписване на Меморандум за сътрудничество с Туристическата асоциация на регионите в Русия. Работим по много съвместни програми и инициативи, сред които обявяване на 2020 и 2021 за години на туризма на България в Русия и на Русия в България, каза Ангелкова. Тя съобщи, че през април ще се състои и българо-руски туристически форум с представители на руските региони във Велико Търново. Освен това се планират мерки за увеличаване на чартърните полети между България и Русия.

На събитието Ангелкова представи потенциала на страната ни като дестинация за четири сезона с голямо разнообразие от културно-исторически забележителности, минерални извори, реномирани курорти за летен и зимен туризъм, организиран детски отдих и разнообразни видове специализирани услуги. Тя припомни, че за миналата година около 512 000 руски туристи са посетили страната ни, но възможностите са много по-големи.

В разговор със зам.-ректора на МГИМО по общите въпроси Артьом Мальгин министър Ангелкова посочи възможността възпитаниците на института да провеждат стажове в България в сферата на туризма. Тя запозна зам.-ректора и с идеята да се проведе международен инвестиционен форум в туризма, който ще се състои в края на май в Слънчев бряг. Фокус в проявата ще са инвестициите в Черноморския регион.

За ферибот Бургас - Новорoсийск говорили Борисов и Медведев

За ферибот Бургас - Новорoсийск говорили Борисов и Медведев

Борисов се похвали и със стабилния вече 20 години лев