Отсъствието на българския президент и премиера на световната среща на върха в Пекин на "Един пояс, един път" беше фатална грешка за България. Това заяви Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм на пресконференция в БТА в отговор на въпрос за мерките, с които разширяваме туристическия си обмен с Китай.

Повод на пресконференцията бе предстоящия четвърти конгрес на НБТ и бяха представени целите на НБТ, сред които е и установяване на траен приток от китайски туристи в България.

Дори министър на икономиката или външен министър не изпратихме там, където се чертае хоризонта за следващите 10-20 г., където бяха Тереза Мей и Владимир Путин, а китайската икономика е заделила $200 млрд. Къде сме ние - защо магистралата Пирея-Будапеща заобиколи България и ще стигне Сърбия? Къде е България на картата, защо сме предпоследни във формат 16 плюс 1 в китайски инвестиции, запита риторично Захариев.

ащо няма директен полет Пекин-София, Шанхай-София, продължи с въпросите си Захариев. Директният полет е ключът към вратата. Второто е визовият режим. Сърбите отмениха визите, унгарците им дават за 24 часа. Какво им се плашим на китайците, те идват да харчат", обясни позицията си Захариев.

От Националния борд по туризъм отчетоха, че имат 52 хил. легла за настаняване, от леглоденонощия за 2016 година са усвоени - над 18 млн., което е 16% пазарен дял. Реализираните нощувки през 2016 г. са 8 896 210, което е пазарен дял 41% към общия брой нощувки. Обслужени са общо 1, 853 млн. туристи, отчете Мартин Захариев.

Според доц. Румен Драганов сегашното законодателството е доста тромаво. Създали сме околна среда за нискотарифен, сезонен туризъм. Трябва да излезем от ситуацията, която сами сме създали, призова той.

За създаване на Национална туристическа организация призова Драганов. Той поясни, че Министъра на туризма трябва да знае собствеността на туристическите обекти и разказа за хаоса, който е в момента.

Имаме много места за настаняване, които са такива с акт на кмета на общината. Необходимо е да се създаде механизъм за гаранционен фонд, каза Драганов. Той обясни, че в страната има над 3600 туроператора, което е необичайно. 180 НПО са към Министерството на туризма.

Туроператорите са по-склонни да има отделен закон за туристическата и туроператорската дейност. За екскурзоводската дейност е необходимо да се създаде трудова полиция, която да защити работните места, каза Драганов и поясни, че в Солун или в Лондон, ако там някой се опитва да изнесе екскурзоводска беседа, трябва да плати глоба, защото отнема работно място на местен жител.

Държавна агенция за публичната собственост да се управлява в отделна агенция.

Имаме числа на продажби в Германия €465 за туристически пакети - цените са като за Малта и Кипър, но там работещите в сектора е получават €1400. Трябва да видим къде нещо се къса за работещите в сектора у нас, даде пример Драганов за състоянието на заплатите.

Искаме да видим министъра на туризма като управляващ публичната собственост. Нито един министър няма акт за собственост на туристическите обекти. По конституция собствеността се управлява от МС, тя се делегира на Министерството на финансите. При Министъра на туризма няма нито един акт за собственост. Документите са в МРРБ, което не знае, че е собственик.

Собственикът не знае на какво е собственик, обясни ситуацията Драганов.

Ако ползвателят на обекта прави подобрение в чужда собственост, той трябва да бъде глобен, каза той и даде пример с хълма Царевец, където загина дете. Собствеността е прехвърлена на местния музей, който събира такса. Таксата отива в бюджета на общината, която дава парите на детската градина. Хълмът се води в община Велико Търново така: "Хълм Царевец - 1 брой". Още не е актувана публичната собственост, обясни Драганов.

Крепостта "Царевец" се руши, 300 хил. лв. са необходими за ремонт

Крепостта "Царевец" се руши, 300 хил. лв. са необходими за ремонт

Последната реставрация на крепостта е била преди 50 години

Искаме министър в Министерския съвет, който да знае, че е собственик. Г-жа Ангелкова колко често казва, че туризмът е частна собственост, а в същото време се дават плажовете на концесия.

Един работник в музей взима около 280 лева. Ще имаме погиване на кадри, ако не вземем мерки, каза Драганов. Да се знае, че министъра на туризма управлява туристическите обекти, които са публична собственост.

Да определим кое е национално съкровище номер 1 в движимото и в недвижимото наследство. Така е свикнал да работи туризма в света. Когато някой попита какво да видя в България и му отвърнем: "Природата", това не е добре, заяви Румен Драганов.

Според Поли Карастоянова България като туристическа дестинация е твърде слабо позната и трудно достъпна. Важно е да се мисли в големи мащаби, когато се опитваме да се състезаваме в най-конкурентни области.

Държавата като съсобственик има да навакса обема инвестиции, направени от частния сектор, каза Поли Карастоянова. Туристическият бранш все още очаква държавна политика, която разбира необходимостта да сме големи международни конференции. Необходимо е да се направи възможното този, който се интересува от България от Ню Йорк и от Шанхай да кацне директно в София, каза Карастоянова.