Служебният министър туризма Евтим Милошев проведе среща с представители на Асоциацията на екскурзоводите в България, сдружение "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България", сдружение "Съюз на екскурзоводите в България" и Югоизточния съюз на екскурзоводите "Ваня Райчева". Информация за срещата беше оповестена от ресорното министерство.

Екскурзоводите изразиха своята подкрепа и кредит на доверие към него. Припомняме, че той получи и кредит на доверие от Националния борд по туризъм, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската асоциация на туристическите агенции, Сдружение "Туризъм", Обединение "Бъдеще за туризма" и Асоциацията на инкаминг агенциите

На днешната среща Милошев обяви готовността за летния сезон като основен свой приоритет. "Само допреди няколко дни бях на ваше място и знам колко е важно бизнесът да бъде чут от институциите. Затова в мое лице имате човек, който ще бъде полезен за туристическия сектор", увери той.

Браншът дава червена точка Евтим Милошев, макар да не разбира нищо от туризъм

Браншът дава червена точка Евтим Милошев, макар да не разбира нищо от туризъм

Поне бил отворен за разговори и можел да се вслушва

Екскурзоводите представиха актуалните си проблеми, най-наболели от които са сивият сектор в бранша и липсата на адекватна инфраструктура, която да подпомага развитието на туристическата услуга. "Липсват ни туристически центрове, защото това е връзката между екскурзоводите и туристите. Належащо е да бъде създадена и туристическа полиция, защото без нея нашият труд е безсмислен", заяви Ива Докова от Асоциацията на екскурзоводите в България.

Според екскурзоводите са недостатъчни, а на места и неточни указателни табели към туристическите обекти. Те срещат и големи затруднения със санитарните възли в цялата страна. "Искаме туристи, а когато те дойдат, се сблъскваме с проблеми от това естество", посочи Любомир Попйорданов, председател на Управителния съвет на сдружение "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България".

Екскурзоводите поискаха съдействие от Евтим Милошев и за засилване на контролната дейност по отношение на нелоялната конкуренция в сектора.