Липсата на кадри е най-големият проблем на българския туризъм. Това е и основната причина за спада на туристите, които не могат да получат качествена услуга, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран и от своя пресцентър. 

70% от българите получават под средната заплата

70% от българите получават под средната заплата

Пламен Димитров иска 1 лев на час за нощен труд

Според него дългогодишно ниските заплати е отблъснало специалистите в бранша. По данни на КНСБ средната работна заплата в хотелиерството е 841 лв., а в ресторантьорството - 618 лв.

С подобни заплати е постигнат отлива на кадри и спад на качеството на услугата

Ангелкова прогнозира "лек" спад в туризма - до 8% по Черноморието

Ангелкова прогнозира "лек" спад в туризма - до 8% по Черноморието

Подстрекават туристи да се записват в последния момент за България

"В момента в този сектор има хиляди работни места, но няма желаещи да ги заемат. Вносът на кадри не спасява сезона, тъй като се търсят много повече хора, отколкото идват да работят в нашите туристически обекти", заяви Пламен Димитров.

По данни на КНСБ в страната са регистрирани 8900 чуждестранни работници като до края на годината се очаква да достигнат 16 000. 

Българският туризъм бил оставен на автопилот

Българският туризъм бил оставен на автопилот

Високите цени за чадър и шезлонг - заради стари концесионни договори

Според Димитров след направените инвестиции в хотелска база и туристическа инфраструктура е време да се инвестира в най-важното - човешкия капитал, който е в основата на добрата туристическа услуга.

Държавата трябва да инвестира в програми за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма, смята синдикалистът.

Според него трябва и да се създават секторни фондове за квалификация и преквалификация. Те да се развиват като основен финансов инструмент, който финансира ученето през целия живот.

Ангелкова: Министерството не взема нито лев от концесиите

Ангелкова: Министерството не взема нито лев от концесиите

Стартирана е ревизия на всички концесионни договори за морски плажове

Туризмът е изключително важен сектор, тъй като той дава около 12% от БВП на страната и носи приходи от близо 9 млрд. лв. за година.

За да се развива този бранш е нужно да се наблегне и на дигитализацията в сектора, която няма да отнеме работни места, смята Пламен Димитров.