Около 51 са клиентите на "Астрал Холидейз", които са засегнати от фалита на българския туроператор. Това съобщи за БНТ Лиляна Арсова, директор на Дирекция "Туристическа политика" към Министерството на туризма.

Тя посочи, че от компанията са потвърдили, че нощувките и полетите на тези туристи са изцяло платени и почивката им няма да бъде застрашена.

По данни на Арсова предстоят по-малко от 200 пътувания на български туристи в страната, които са платени предварително и ще бъдат покрити от застраховката към застрахователната компания.

Към настоящия момент няма повод за притеснение, защото застраховката ще покрие цената на бъдещите пътувания на тези туристи, увери тя.

Българският представител на "Томас Кук" фалира

Българският представител на "Томас Кук" фалира

През 2018 г. регистрират спад с около 5 млн. лв. в сравнение с 2017 г.

Арсова подчерта, че всички, които вече са резервирали почивки за Коледа и Нова година, ще бъдат обезщетени. Тези, които вече са я платили пълно или частично, могат да заявят ползването й или да го прекратят, като се обърнат към застрахователя по телефон, електронна поща или на място в офисите.

Нямаме притеснения за връщането на парите на българите, които са пожелали почивка от "Астрал Холидейз", отново увери тя.

Арсова заяви, че компанията е спазила всички изисквания на Закона за туризма, свързани с процедурата по несъстоятелност, в която влиза, така че дейността й да бъде коректна за клиентите - за фалита са били информирани и министерството на туризма, и застрахователното дружество.

Цел номер 1 на Министерството на туризма е туристът и спазването на правата му, изтъкна тя.

Български туроператор извозва туристите на "Томас Кук" за своя сметка

Български туроператор извозва туристите на "Томас Кук" за своя сметка

"Не можем да оставим клиентите на улицата"

Арсова съобщи, че засега министерството няма информация за други фалити, но подчерта, че тази и следващата година са предизвикателни за българския туризъм.

Припомняме, вчера стана ясно, че българският представител на фалиралия британски туроператор "Тома Кук" също обявява несъстоятелност.

На 23 септември бе обявено, че британският туроператор "Томас Кук" прекратява дейността си. Над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания, бяха засегнати от фалита ѝ. Малко по-късно подразделенията на компанията в Германия и Полша също обявиха фалити.

Първоначално бе съобщено, че около 2500 души се намират у нас по линия на "Томас Кук", в последствие броят им нарасна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони.

Туристите ни ще се приберат, уверяват от "Астрал Холидайз"

Туристите ни ще се приберат, уверяват от "Астрал Холидайз"

Ефектът на доминото след "Томас Кук"