Незабавно създаване на работна група, касаеща хотелиерството в институциите на ЕС. За това настояват от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета в своя позиция.

Новата структура ще трябва да предостави пътна карта за възстановяване на сектора и свързаните доставчици на стоки и услуги, след като обсъди въздействието на коронавируса върху бизнеса.

Целта е да се създаде предсказуемост за сектора на хотелиерството и неговата верига на доставки чрез безопасно и устойчиво възобновяване, веднага щом икономиката се отвори отново.

Хотелиерите настояват да се отпусне помощ за служителите без COVID-19, но под карантина

Хотелиерите настояват да се отпусне помощ за служителите без COVID-19, но под карантина

Според тях предложените мерки са недостатъчни

От ХОТРЕК посочват, че непредсказуемостта на мерките за отваряне и затваряне създава несигурност за всички участници по веригата на доставки. Необходима е яснота възможно най-скоро кога и при какви условия секторът на хотелиерството ще може да се отвори отново, за да се осигури достатъчно време за обновяване на запасите и адаптиране към допълнителни мерки, ако има такива, заявява се в позицията.

Според националните хотелиерски и ресторантьорски асоциации, членуващи в европейската асоциация, повторното отваряне при спазване на здравните протоколи ще помогне за възстановяване на бизнеса, запазване на работни места и намаляване на икономическия натиск върху държавите да изплащат компенсации на затворените изцяло или частично компании в сектора на гостоприемството.

От Асоциацияна настояват държавните схеми за компенсиране на заплатите да бъдат удължени до приключване на кризата. Те припомнят, че секторът на гостоприемството и свързаните с индустрията доставчици са сред най-засегнатите от кризата и това може да доведе до тежки икономически последици за цели региони с туризма като основен поминък.

По данни на ХОТРЕК обичайно секторът на хотелиерството генерира до 30% от общата консумация на храни и напитки в ЕС, като в него работят над 12,5 милиона души. Ръстът на сектора всяка година преди пандемията е между 5 и 12%. Заради пандемията обаче през второто тримесечие на 2020 г. оборотът на хотелиерския сектор в ЕС е спаднал с 63,25% спрямо същия период на 2019 г., а без работа са останали 1,84 млн. души от сектора.

Хотелиери и ресторантьори остават недоволни от властта

Хотелиери и ресторантьори остават недоволни от властта

Да се отменят данъци, такси, наеми, властта да поема целите заплати на служители