"По света пътуват около 1,280 млрд.туристи. Напрегнатият живот карат все повече хора да избират здравния туризъм. Той се разраства с 15-20 % годишно. Почивката все повече се съчетава с възстановяването, поради застаряване на населението." Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева на конференцията "Медицински и здравен туризъм в България- състояние и възможности за развитие".

СПА, уелнес и балнео туризмът са водещи за българския туризъм, като СПА туризмът у нас е на второ място след културния туризъм, отбеляза тя. Приходите от СПА туризъм в световен мащаб са 563 млрд.долара, като САЩ, Китай, Франция са водещи. Георгиева подчерта, че нашите предимства в тази сфера са целогодишното практикуване на СПА туризъм.

7% от инвестициите в България са от туризъм

7% от инвестициите в България са от туризъм

Министерството на туризма създава инвестиционна карта

Беше отбелязано, че страната ни е водеща по ресурси за СПА и балнео туризъм заради умерения климат и термалните извори. Втори сме след Исландия по термални извори.

Заместник-министърът на туризма припомни, че имаме и лиманна кал и лечебен торф, които съчетани с термалните извори, са подходящи за лечение и профилактика на заболявания.

Министерството на туризма е поставило като основен приоритет СПА и балнео туризма. Разработват се СПА и балнео дестинации. Те ще се съчетаят с 8-те културни дестинации и 12-те маршрута за винен туризъм.

Създават религиозни и поклоннически маршрути у нас

Създават религиозни и поклоннически маршрути у нас

Облекчават административната тежест върху туристическия бизнес

Георгиева отбеляза, че все още обаче не е разработено както трябва посещението у нас на чуждестранни туристи с цел лечение. За тази цел в стратегията за туризма здравният туризъм е сред приоритетите. 

Прави се рекламна кампания на нашите здравни курорти и се презентират в чуждестранни туристически каталози.

Над 80% от българите пътуват само в страната

Над 80% от българите пътуват само в страната

2 млн. български туристи през юли, август и септември