"Заведенията в Слънчев бряг правят курорта на Содом и Гомор." Това отсече заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов пред bTV. "Там се вижда как се движат силно опиянени и дрогирани младежи, които падат, блъскат се, крещят, клатят се. Това е недопустимо."

Според него Слънчев бряг е национален курорт и всеки почиващ там има право на спокойствие след 12 часа. "През последните години курортът се превърна в място за алкохолен туризъм. За 12 години има ръст от 80% на туристите, а приходите - 0%. Заради свалянето на нивото падат и приходите", обясни Симеонов и допълни, че трябва и да се мисли за увеличаването доходите на бизнеса в района.

Валери Симеонов се загрижи за спокойствието на туристите по морето

Валери Симеонов се загрижи за спокойствието на туристите по морето

Обезпечаването на сезона е една от най-важните задачи

"Ясно ми е, че няма как за един сезон да превърнем Слънчев бряг от алкохолен курорт в спокойно място", призна той.

Според него алкохолният туризъм се спира лесно, най-вече с проверки. По думите му алкохолът по курортите е ужасен - чист спирт, който се разрежда с какво ли не. Този алкохол се предлагал в "долнопробните заведения и преместваемите обекти. Това са заведенията, които изяждат хляба на всички, които инвестират от години".

Валери Симеонов обясни и по-подробно мерките, които ще се предприемат, за да се ограничи алкохолният туризъм, а от там и шумът.

Назначавайте всичко, което мърда, призова Симеонов за Сезон 2017

Назначавайте всичко, което мърда, призова Симеонов за Сезон 2017

Облекчават режима за временна заетост на лица от трети страни

"Алкохолният туризъм се спира със спирането на нелегалните барове с фалшив алкохол." По думите на Симеонов в курорта има стотици, хиляди хора, които инвестират в бизнеса си непрекъснато, но нямали възвращаемост, защото туристите ходили по евтините заведения и барове.

Вече има гореща линия за шумни заведения. "Телефонът е за шум, но получаваме и други сигнали" , обясни той и добави, че срещу шума от баровете не се води ефикасна борба. "Има много сериозни проблеми с нормативната база. Нямаме време да я променяме сега, но за това ще приложим други мерки. Със съдействието на 10 министерства и много агенции сме подписали споразумение за организирането на комплексни групи за проверка, които ще проверяват шумните заведения. Ще се измерва шумът, схемите за евакулации, температурите в хладилниците, договорите на персонала... Има 1 000 начини да се затвори едно заведение", отсече вицепремиерът.

По Черноморието наемат всичко, което "мърда", не дават добри заплати

По Черноморието наемат всичко, което "мърда", не дават добри заплати

"Нещата са страшни"

Той съобщи и че вече в Слънчев бряг се затварят обекти - най-вече такива със статут на преместваеми обекти. "Това не може да са преместваеми обекти. Имат бетон и са по един декар. Те ощетяват бюджета на общината и държавата. Община Несебър не осъществява добър контрол, за това организирам група за контрол, водя ги там и виждам как пишат", категорично заяви Симеонов.