"За втора поредна година ни очаква интензивен и успешен летен сезон." Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос от народния представител Николай Тишев относно мерките предвидени от Министерството на туризма за привличане на чуждестранни туристи до края на летния туристически сезон 2017 г.

Ангелкова посочи, че Министерство на туризма си поставя за задача да работи за възходящия тренд, като за периода 1 април - 25 юни 2017 г. пристигналите туристи на летищата във Варна и Бургас бележат ръст с 9.6% спрямо същия период от миналата година.

Ръст на приходи и туристи отчете Ангелкова при откриване на новия летен сезон

Ръст на приходи и туристи отчете Ангелкова при откриване на новия летен сезон

Церемонията се състоя в Слънчев бряг

Относно забяването на полети от българската авиокомпания "България Еър", министър Ангелкова посочи, че в отговора на компанията, се твърди, че имало регистрирано забавяне от летище Мюнхен и Франкфурт поради лошо време. Това е генерирало забавяне и до полетите, които трябва да се осъществяват до Рим и Милано. Ангелкова заяви, че и Министерство на транспорта е стартирало проверка на авиокомпанията.

"Аз лично се надявам и получихме отново уверение от превозвача, че всичко, което зависи от тях ще бъде направено, за да не се допускат закъснения, защото туристите пристигат основно в нашата страна, използвайки авиолиниите и наистина е много важно да няма такива закъснения, особено в разгара на активния летен сезон", заяви Ангелкова.

По отношение на нарушенията, установени вчера при съвместна проверка на експерти от Министерство на туризма, МВР и представителите на Община Обзор, на плаж "Обзор-мотела", Ангелкова уточни, че глобата, която може да бъде наложена е в размер на 50 хиляди лева.

3 незаконни обекта установиха на плаж "Обзор-мотела"

3 незаконни обекта установиха на плаж "Обзор-мотела"

Според българското законодателство няма частен плаж - ивицата е изключителна държавна собственост

Ангелкова уточни, че със специален геодизичен уред в момента се замерва каква е площта на нерегламентирания плаж. По думите ѝ нерегламентираното изземане на пясък е абсолютно забранено, а още по-малко позволено е да си прави частен плаж, който още повече да огражда с табели. Така при проверката от Министерство на туризма са констатирали три незаконни обекта, които се ползват от хотел "Мирамар", както и две заграждения - едното от тях е детски кът, който се ползва от хотел "Сънрайз", а другото е означено като частен имот, където е насипан допълнителен пясък от плажа. Министър Ангелкова каза, че загражденията трябва да бъдат премахнати.

Министърът на туризма посочи и че в Министерство на туризма постъпват редица сигнали и те се проверяват всеки ден. Министър Ангелкова заяви още, че за пръв път има чак такова фрапантно нарушение по отношение на стопанисването на плажовете. Относно плаж - "Кабакум", Ангелкова изтъкна, че там също има нерегламентирано поставяне на преместваеми обекти.

"След проверката на плаж "Нестинарка" е установено, че няма шалтетата към шезлонга", констатира Ангелкова.

С 0.36 лв. за чадър и шезлонг стартира лятото Ангелкова

С 0.36 лв. за чадър и шезлонг стартира лятото Ангелкова

Бори се и за намаляване на неохраняемите плажове

"Чадърите и шезлонгите са регламентирани в договорите за концесия, който имаме за 0,36 лв. за един брой чадъри и за един брой шезлонг. Оттам нататък всички допълнителни услуги, които се предлагат на плажа се определят на цени, съобразно усмотрението на концесионера", каза още Ангелкова.

"Непрекъснато правим проверки на морето, навсякъде по цялото Черноморие и когато установим нередности, действаме безкомпромисно", увери още Ангелкова.