Според Антонина Зетова новата система, която беше изпробвана на световното първенство до 23 години в Словения не е удачна. Както е известно мачовете се играха до 4 спечелени гейма до 15 точки, с 2 точки разлика.

Петър Дочев: Ако всичко беше пари, щях да съм в Нефтохимик

Петър Дочев: Ако всичко беше пари, щях да съм в Нефтохимик

Специалистът застава начело на амбициозния проект Дея Волей

"Не знам какво мислят моите колеги. Успях да говоря само с треньора на Словения. За него тази система беше много удачна. Когато отбора ти бие - системата е добра. И ние бихме и за нас системата би трябвало да е удачна. Но, аз не смятам така. Не гледам само на мен да ми е ок. Смятам че в перспектива този стил на игра би навредил на волейбола като цяло", каза Тони Зетова.

"Ще изчезнат две ротации, ще изчезнат постове. Дори за зрителите не е интересно, защото един гейм е само 10 минути, докато се настроиш за мача и той свършва" - добави Зетова.

Помощник-треньорът Асен Методиев е на същото мнение:

"Много коментирахме по въпроса. Когато започне един гейм, самите състезатели трябва да влязат много концентрирани. Нямаш право на грешки, влизаш за да побеждаваш. При системата до 25 точки, дори и да си позволиш временно разсейване можеш да го наваксаш, докато при 15 точки - два пъти мигнеш и геймът е свършил".

Снимка 313756

Източник: LAP.bg

Силвана Чаушева каза, че отборът се е настроил, но се надява това нещо да не продължи за в бъдеще:

"Свикнахме, но не мога да кажа нещо по-различно. Смятам, че за в бъдеще няма да е удачно да се играе по този начин".

Според ФИВБ експериментът е успешен, но е правило федерации, когато правят промени да си ги одобряват. Мачовете стават по-къси и няма възможност за грешки. Но място за обрати има. Нашите волейболистки загубиха важен гейм срещу Турция, след като поведоха с 9-3. А в един от мачовете се изиграха повече от 240 точки, нещо което е много и за срещи в нормалния формат.

Снимка 313757

Източник: LAP.bg