Най-малко 122 деца, включително и едногодишно бебе, са убити по време на подетата от президента на Филипините Родриго Дутерте война срещу наркотиците в страната.

Това се посочва в доклад на Световната организация срещу мъченията, който заключва, че някои деца са целенасочено избивани, пише "Гардиън".

Известен журналист във Филипините осъден на затвор

Известен журналист във Филипините осъден на затвор

56-годишната Реса и нейният новинарски сайт Rappler са подложени на проверки

Изследването допълва призивите Съветът на ООН по правата на човека да предприеме независимо разследване на извършените престъпления от филипинското правителство. Правозащитни организации са изчислили, че десетки хиляди граждани на Филипините са загинали в резултат на незаконни убийства по време на операции срещу наркоразпространението след избирането на Дутерте през 2016 г.

В доклада на Световната организация срещу мъченията, в който се посочва смъртността сред децата между юли 2016 г. и декември 2019 г., се отбелязва, че полицията носи отговорност за над половината от документираните убийства. Другите убийства са извършени от неизвестни лица, които често носят маски или качулки, като някои от тях се свързват с полицията.

Дутерте: Отваряме училищата във Филипините след създаване на ваксина против Covid-19

Дутерте: Отваряме училищата във Филипините след създаване на ваксина против Covid-19

Децата трябваше да се върнат на училище в края на август

Някои от децата са убити целенасочено, тъй като полицията е атакувала тези, които са били свидетели на други убийства или твърди, че е действала при самозащита. При други случаи децата са убивани в резултат на сбъркана самоличност или случайно.

Вероятно повече от 122 деца са убити, тъй като родителите често са заплашвани от полицията и им е забранено да търсят помощ от правозащитни организации. Активистите също са изправени пред постоянен тормоз.

Миналата година Дутерте заплаши неправителствени организации: "Ще ви избия наред с наркозависимите. Ще ви обезглавя".