Близо три милиарда животни са загинали и са разселени в Австралия при безпрецедентните горски пожари през 2019-2020 г. "Една от най-тежките катастрофи в дивата природа в съвременната история". Това се констатира в проучване на учени от няколко австралийски университета, предаде АФП.

В Австралия пожарите се влошават, навсякъде е минимум 40 градуса

В Австралия пожарите се влошават, навсякъде е минимум 40 градуса

На места евакуациите са възпрепятствани от бушуващи край пътищата пожари

Учените са установили, че пожарите са засегнали 143 милиона бозайници, 2,46 милиарда влечуги, 180 милиона птици и 51 милиона жаби.

В проучването не се посочва конкретно колко животни са загинали вследствие на пожарите, но се подчертава, че тези, които са успели да избягат, вероятно не са оцелели заради липса на храна, подслон и защита от хищници.

Пожарите унищожиха гори и храсти с площ повече от 115 000 квадратни километра в Австралия в края на 2019 г. и началото на 2020 г. Огненият ад отне живота на повече от 30 души и унищожи хиляди жилища.

Рекордни валежи наводниха Сидни, но изгасиха мегапожари

Рекордни валежи наводниха Сидни, но изгасиха мегапожари

Дъждовете изгасиха пожари горящи с месеци и унищожили на 1 млн. хектара

Това е най-големият и най-продължителният сезон на пожарите в съвременната история на страната, като учени алармират, че тази криза е отражение на климатичните промени.

Проучване от януари бе установило, че пожарите са отнели живота на един милиард животни в най-тежко засегнатите щати Нов Южен Уелс и Виктория. Но публикуваното днес изследване е първото, което покрива зоните с пожари на континента.

НАСА: Пушекът от пожарите в Австралия ще обиколи света

НАСА: Пушекът от пожарите в Австралия ще обиколи света

Използвайки сателити, космическата агенция анализира пушека и аерозолите от пожарите в Австралия

Резултатите от изследването все още се обработват. Окончателният доклад се очаква да бъде публикуван през следващия месец, но авторите отбелязват, че вероятно няма да има промяна в данните, че три милиарда животни са засегнати.

Докладът е изготвен от учени от University of Sydney, University of New South Wales, University of Newcastle, Charles Sturt University и организацията BirdLife Australia.

Горските пожари в Австралия са предвестник за бъдещето на планетата

Горските пожари в Австралия са предвестник за бъдещето на планетата

Ако температурите бъдат оставени да се повишат до опасни равнища