Смъртните случаи в Обединеното кралство от COVID-19 нараснаха в петък до 27 510, което е увеличение със 739, според данните, включващи смъртта в болници и в други условия като домове за възрастни хора, съобщава "Ройтерс".

Цифрата оставя Обединеното кралство като втората най-засегната страна в Европа след Италия.

Здравният министър Мат Ханкок обяви, че правителството е постигнало целта си да има 100 000 теста на ден до края на април - с над 122 000 теста в последния ден от месеца.

"Безпрецедентното" разрастване на британските възможности за тестване е "невероятно постижение". "Тестването е от решаващо значение за контрол над вируса", добави той, цитиран от БиБиСи.

Обединеното кралство планира да представи своето мобилно приложение за проследяване на контакти до средата на май. Проследяването на контакт е начин и опит да се забави разпространението.

Това включва проследяване на всеки, с когото заразен е бил в продължителен контакт и потенциално да бъдат помолени да се самоизолират. Методът вече се използва широко от различни страни, засегнати от коронавирус, включително Хонконг, Сингапур и Германия. Във Великобритания се подготвя екип от 18 000 души, който да проследи контактите на пациенти с коронавирус, допълва здравният секретар Мат Ханкок.

Проследяването ще ни позволи да задържим и намалим нивата и така да премахнем мерките за блокиране, коментира той на ежедневен брифинг.

Великобритания втора по смъртност от коронавирус в Европа

Великобритания втора по смъртност от коронавирус в Европа

Около 26 100 души в Обединеното кралство са починали към 28 април