Олимпийският стадион в Лондон беше открит от 9-годишно момиченце на специална церемония „2012 часа до старта", предадоха информационните агенции.

На откриването присъстваха над 40 000 души - спортисти с увреждания и студенти. Снощната церемония беше своеобразна проверка за удобството и функционалността на стадиона.

По думите на председателя на организационния комитет на Игрите лорд Себастиан Коу, откриването на стадиона е важен етап от подготовката за XXX лятна олимпиада, която ще се проведе от 27 юли до 12 август.

Зрителите имаха възможност да наблюдават лекоатлетически състезания от университетския шампионат British Universities and Colleges Sport, който се провежда на олимпийския комплекс. Това са първите професионални състезания на стадиона.

9-годишната Ниам Кларк Уилс беше избрана да открие олимпийското съоръжение, след като организационният комитет прикани британски деца на възраст между 8 и 14 години да се регистрират на сайта на лондонската Олимпиада. Първите 1000 регистрирани си спечелиха правото да участват във финал, на който Ниам беше избрана за церемонията.

Днес на олимпийския стадион ще бъдат проведени специални тестове за достъпността и безопасността на ключовите транспортни точки.