Броят на мигрантите, пристигащи в Гърция, е спаднал с 90% през април. Това обяви „Фронтекс”, граничната служба на ЕС, цитирана от „Ройтерс”, като агенцията отбелязва, че това е знак, че споразумението с Турция за връщане обратно на онези, които преминават през морето, достигайки Гърция, работи.

Според „Фронтекс” 2 700 души са пристигнали в Гърция от Турция през април, мнозинството от тях от Сирия, Пакистан, Афганистан и Ирак, което е 90% спад в сравнение с март.

Съгласно сделката с Турция, всички мигранти и бежанци, включително сирийци, които преминават в Гърция нелегално през морето, се връщат обратно.

В замяна ЕС приема хиляди сирийски бежанци директно от Турция и ѝ предоставя повече пари, по-скоро от предвиденото предоставяне на безвизово пътуване на турски граждани и по-бърз напредък в преговорите за членство в ЕС.

В Италия, 8 370 мигранти са пристигнали през по-дългия и по-опасен маршрут от Северна Африка, добавя „Фронтекс”, като еритрейците, египтяните и нигерийците представляват най-голям дял от мигрантите по този маршрут.

Според "Фронтекс" нямало признаци, че мигрантите променят маршрута си през Гърция с този през централната част на Средиземно море.

Броят на хората, пристигнали в Италия през април, е бил с 13% по-нисък в сравнение с март и наполовина по-малко от април 2015 г., добавя „Фронтекс”.