Руският опозиционен лидер Алексей Навални е върнат в затвора, след като беше приет в болница. Според адвоката и лекаря на опозиционера има подозрения, че Навални е бил отровен с химичен агент, информират "Ройтерс" и АП.

43-годишният беше вкаран в болница от затвора в неделя, като негов говорител заяви, че има симптоми на остра алергия със "сериозно подуване на лицето и обрив по кожата".

Алексей Навални пак задържан

Алексей Навални пак задържан

Навални направи съобщението в социална медия след арестуването му

От московската болница, където беше настанен, обявиха днес, че са го освободили, след като състоянието му се е подобрило. От здравното заведение казват, че не могат да разкрият от какво е заболял Навални.

Елена Сибикина, единият от лекарите, лекували опозиционера, говори пред журналисти, че идеята, че е отровен с химическо вещество, "не е доказана". Тя поясни, че животът му не е в опасност.

Личният лекар и адвокатът на Навални обаче коментират, че са против "странното" решение да бъде върнат в затворническата килия, където те вярват, че по някакъв начин е бил отровен.

Той наистина беше отровен с някакво неизвестно химическо вещество. Не е установено веществото, заяви Олга Михайлова, личен адвокат на Алексей Навални.

Яростният критик на Кремъл излежава 30-дневна присъда за нарушаване на строгите закони за организиране на протести.

Михайлова отбеляза, че ще поиска от съда да съкрати присъдата на Навални заради здравословни проблеми.

1400 задържани на протестите в Москва

1400 задържани на протестите в Москва

Ако бъдат признати за виновни, организаторите рискуват да получат до пет години затвор

Личният адвокат на опозиционера, Анастасия Василиева, разкри, че е взела проби от косата и тениската на Навални, които ще бъдат проверени в независима лаборатория, за да се установи дали е бил отровен. Тя поиска кадрите от охранителните камери в килията му да бъдат проверени.

Лекар от болницата съобщи пред Интерфакс в неделя вечерта, че Навални е имал копривна треска. Но Михайлова контрира, че днес нито един лекар не е споменал, че има копривна треска.