За да стигнат до определеното ниво на развитие на изкуствения интелект, САЩ трябва да обединят правителство, академични среди и промишленост, както стана по време на Втората световна война. Това е необходимо, за да може технологията да се развива бързо.

Това заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър по време на конференция, организирана от Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект във Вашингтон, цитиран от сайта на Пентагона и световните медии.

По думите на Еспър американските военни: "ще използват потенциала на изкуствения интелект да създадат сила, подходяща за нашето време. Вярваме, че има огромна възможност за разширяване на широк спектър от възможностите на отдела от бек офиса до фронтовата линия и ние ще направим това, докато бъдем признати за световен лидер във военната етика, като разработите принципи за използване на изкуствения интелект по законен и етичен начин"

Еспър заяви, че по време на Втората световна война "индустриалните титани" са превърнали Детройт в "арсенал на демокрацията", за да подхранват американските военни усилия

Близо 75 държави следват примера на Китай и следят граждани с изкуствен интелект

Близо 75 държави следват примера на Китай и следят граждани с изкуствен интелект

Сред тях са и либерални демокрации като САЩ и Франция

След войната, когато Съветският съюз изстреля сателитен спътник, САЩ създадоха Агенцията за напреднали научноизследователски проекти в отбраната, Националната авиационна и космическа администрация и "поеха контрола над космическата надпревара", каза Еспър.

Овладяването на изкуствения интелект ще изисква подобна визия, амбиция и ангажираност", каза той. 

Франция засилва развитието на изкуствен интелект за военно приложение

Франция засилва развитието на изкуствен интелект за военно приложение

На бойното поле, в роботиката, в прогнозирането на развитие на ситуации

"Нуждаем се от пълната сила на американския интелект и изобретателност, които работят в хармония в публичния и частния сектор. Нуждаем се от вашето лидерство и визия, за да гарантираме, че поддържаме стратегическо предимство", каза военният министър на САЩ.

По време на конференцията Еспър заяви, че Китай си е поставил за цел да бъде световен лидер в изкуствения интелект до 2030 г. 

"Интел" иска от САЩ национална стратегия за изкуствен интелект

"Интел" иска от САЩ национална стратегия за изкуствен интелект

В нов документ компанията иска от правителството да изготви нова стратегия

Например, техните усилия са им помогнали да разработят автономни превозни средства, каза Еспър. По думите му Китай също инвестира в нискотарифни, далечни автономни и безпилотни подводници, както и изнася модерни военни летателни апарати.

Еспър заяви, че поставя развитието на способностите за изкуствен интелект на първо място в списъка по технологии, от които се нуждае отделът, следван отблизо от насочени енергийни оръжия и хиперзвука. Напредъкът на AI, каза той, има потенциал да промени характера на войната далеч в бъдещето. 

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Денят на страшния съд?