Археолози се насочват към древния сирийски град Палмира, за да оценят нанесените от ДАЕШ („Ислямска държава”) разрушения, след като правителствената армия на Сирия успя да отвоюва града, съобщава „Франс прес”.

Сирийската армия разгроми "Ислямска държава" в Палмира, 400 джихадисти са мъртви

Сирийската армия разгроми "Ислямска държава" в Палмира, 400 джихадисти са мъртви

Най-голямото единично поражение на ДАЕШ откакто обявиха халифата

Президентът Башар Асад приветства победата като „важна”. Дамаск разположи експерти в града, за да проверят нанесените от ДАЕШ поражения по културните паметници, които са под закрилата на ЮНЕСКО.

Кореспондент на „Франс прес” в Палмира заяви, че някои монументи, включително Храма на Бел, са на парчета почти година след превземането на историческото място от терористичната групировка, но голяма част от древния град е непокътнат.  

Жилищните квартали в новата част на града, където живееха около 70 хиляди души преди войната, са опустели и почти навсякъде има огромни разрушения, отбелязва кореспондентът.

При съвместни действия на сирийски войници, проправителствени милиции и руски бойни самолети джихадистите от „Ислямска държава” бяха изтласкани от града.

Терористичната организация започна да разрушава културните паметници след падането на Палмира през май 2015 година. Световната общност осъди действията на ДАЕШ и се закани да унищожи групировката. ЮНЕСКО описа действията на ДАЕШ като „военни престъпления”.

Сирийският ръководител на антиките заяви, че безценните артефакти са се запазили по-добре от опасенията, че „Ислямска държава” са превърнали всичко на прах.

Снимка 225632

Източник: GettyImages

Очаквахме най-лошото. Но пейзажът, като цяло, е в добро състояние”, каза Мамун Абдулкарим пред „Франс прес” в Дамаск.

Можехме напълно да изгубим Палмира...Изпитваната от мен радост е неописуема”, добави той.

Историкът по Стара история Маурис Сартр каза пред агенцията, че Абдулкарим вече е тръгнал от Дамаск към Палмира, за да провери състоянието на паметниците.

Не трябва да се забравя, че само около 15 до 20% от Палмира е изкопана, каза той, допълвайки, че все още има огромно количество археологически находки.

По думите му голяма част от гробниците са ограбени.

Снимка 225631

Източник: GettyImages

ДАЕШ използва античния театър в Палмира като място за публични екзекуции и също за убийството на 82-годишния бивш шеф на антиките в града.

Сирийската армия обяви, че градът сега ще служи като база за „по-мащабни операции” срещу терористичната организация, включително към Рака и Дейр ез Зор.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права най-малко 400 терористи и 188 войници са убити при битката за древния град.

Палмира, североизточно от Дамаск, привличаше по 150 хиляди туристи всяка година преди да започне войната. Той е известен сред сирийците като „Перлата на пустинята”.

Сирийската държавна телевизия излъчи кадри от музея в Палмира и други места в града.