Армията на Китай провежда военни игри в спорното Южнокитайско море тази седмица, съобщава местен вестник, цитиран от „Франс прес”.

Китай има претенции към по-голямата част от акваторията, която е богата на ресурси, но комунистическата държава среща отпора на Виетнам, Малайзия, Филипините, Тайван и Бруней, които също имат апетити.

В ученията са включени бойни кораби, подводници, самолети за ранно предупреждение и изтребители. Ученията се провеждат на „на няколко хиляди километра”, отбелязва всекидневникът People's Liberation Army.

Те са разделени на червен и син екип, за да практикуват реагиране срещу противокорабни ракетни атаки и сценарии, при които е извършена инцидентна атака срещу търговски кораб на трета страна.

Само с изпитване на различни трудни ситуации може да се избегне паника при война и да се спечели, отбелязва вестникът, позовавайки се на заместника на генщаба на китайския флот в Южнокитайско море и командир на червената група.

Миналата седмица САЩ за първи път разположиха разузнавателен самолет P-8 в Сингапур. Според дипломати решението цели изпращане на сигнал на Китай във връзка с агресивната политика на Пекин в региона.

САЩ са твърдо против изгражданите от Китай изкуствени острови в Южнокитайско море. Вашингтон изпрати в района разрушител и бомбардировачи B-52.