Пътнически самолет направи аварийно кацане в поле до едно от московските летища, след като се сблъска с ято птици, ранени са поне 23-ма души, съобщават "Ройтерс" и АП.

Airbus 321 на "Урал еърлайнс", превозващ 226 пътници и седем души екипаж, удря птиците, докато излита от московското летище "Жуковски към Симферопол, в Крим.

Авиокомпанията посочва в изявление, че птиците са попаднали в двата двигателя на самолета, причинявайки неизправност. След това пилотът прави аварийно кацане в царевично поле на около 1 километър от летището.

Руските здравни власти съобщиха, че 23 души, включително пет деца, са хоспитализирани с наранявания. "Урал еърлайнс" хвали екипажа за неговия професионализъм в организирането на евакуацията. Кадри от местопроизшествието показват командира на полета, който насочва пътниците да се отдалечат от самолета през царевичното поле.

Държавната телевизия заявява, че маневрата е наречена "чудото над Раменск", препратка към района на Московска област, където самолетът е кацнал.

Информационна агенция "Интерфакс" цитира източник, според който един човек е получил сериозни наранявания. "Комсомолская правда" хвали пилота Дамир Юсупов като "герой", спасил 233 живота, "като майсторски е кацнал със самолет без колесници със срив в двигател точно в царевично поле".

Двигателите са изключени при аварийното кацане, а също така и оборудването за кацане, коментира Елена Михеева, говорител на руското гражданско въздухоплаване.

Неназован пътник, интервюиран от държавната телевизия обяснява, че самолетът е започнал да се клати силно, малко след излитането. "Пет секунди по-късно светлините от дясната страна на самолета започнаха да мигат и имаше миризма на горене. След това кацнахме и всички избягахме", допълва пътникът.

Някои сравняват днешното аварийно кацане с приводняването в река Хъдсън на Airbus 320 полет 1549 на американска авиокомпания със 150 души  през 2009 г., след като се сблъска с гъски.