Австралия разглежда молбата на САЩ да приеме затворници от военния затвор в Гуантанамо, съобщи АП.

Австралия ще предприеме стриктни проверки преди да допусне неизвестен за момента брой бивши обитатели на лагера за предполагаеми терористи в американската военноморска база в Куба.

Премиерът на Австралия Кевин Руд обаче съобщи, че е малко вероятно в страната да бъдат приети затворниците от военноморската база в Куба.

Вицепремиерът Джулия Гилард съобщи, че още в началото на декември 2008 г. от администрацията на президента Джордж Буш са се обърнали към Австралия и Великобританияс молба да помогнат на новоизбрания президент Барак Обама да изпълни обещанието си да затвори Гуантанамо след встъпването си в длъжност на американски президент.

„Австралия, като съюзник на САЩ, обмисля втората молба", се казва в изявление на Гилър.
„Въпреки всичко обаче е малко вероятно Австралия да приеме задържаните от Гуантанамо", допълни още тя.

Страната вече отхвърли подобна молбада приеме „малка група затворници" в началото на 2008 г., припомни Гилард, която временно замества премиерът Кевин Руд.

Около 255 души все още се намират в центъра за задържане на заподозрени в тероризъм, включително 60, които САЩ искат да освободят.

Те обаче не могат да бъдат изпратени в родните им страни заради опасения, че ще бъдат преследвани или изтезавани там.

Британският външен министър Дейвид Милибанд също е подложен на натиск да изясни възможните планове на правителството да приеме във Великобритания бивши затворници от Гуантанамо.

От министерството на външните работи отрекоха съществуването на подобни намерения за посрещане в Обединеното кралство на бивши арестанти като част от споразумение с новоизбрания президент на САЩ Барак Обама.

Представители на британското министерство на външните работи отхвърлиха като хипотетични предположенията, че страната може да приеме заподозрени терористи, които не са британски граждани или бивши жители на Великобритания.

Въпреки това, официални представители признаха, че САЩ ще се нуждаят от "помощта на съюзници и партньори" при затварянето на лагера.