България ще се въздържи от спешно участие в операции на НАТО срещу пиратите в Аденския залив.

Това съобщи източник от алианса, цитиран от БТА.

По повод запитване за евентуално участие на български кораби в планирана операция отговорът е бил, че две български фрегати са предвидени за предстоящи мисии на алианса и в близко бъдеще България не може да отдели ресурс за Аденския залив.

Междувременно правителствената информационна служба съобщи, че двама български военнослужещи ще бъдат изпратени в щаба в Лондон на военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия.

Правителственото решение, взето днес, ще направи страната ни шестата държава - член на Общността, която има свои постоянни представители в операция АТАЛАНТА. Към момента в нея участват Гърция, Франция, Испания, Германия и Италия. Предстои включването на кораби от още три държави и участие на други три с личен състав.

Присъединяването на България към операцията е реален принос в активните усилия на ЕС за осигуряване защита на доставките на хуманитарна помощ и храни по Световната програма за храните за бежанците в Сомалия и за защита на гражданското корабоплаване от пиратски действия и въоръжени грабежи в Аденския залив и край бреговете на Сомалия.