След присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, разказът за сигурността на Балтийско море сред членовете на алианса е почти триумфален. Балтийско море е описано като "езеро на НАТО" и различни балтийски страни празнуват повишаването на сигурността си, пише д-р Марион Месмер за "Чатъм хаус".

Неотдавнашната активност на Русия в Балтика обаче показва, че членовете на НАТО трябва да останат бдителни в региона и дори да укрепят отбраната си.

Все по-параноична относно намеренията на НАТО, Русия вероятно ще отблъсне срещу алианса в Балтика. В този процес може значително да увеличи риска от ескалация, тъй като използва своята хибридна схема, за да тества защитата на НАТО - и да извършва саботажни действия, когато има правдоподобно отричане.

Политическа география

Политическата география на Балтийския регион се промени значително през последните 20 години. Въпреки нарастващия профил на руската заплаха от 2014 г. насам, морето става все по-пренаселено като важен корабен маршрут с големи обеми товарен трафик.

Това е и местоположението на важна енергийна и телекомуникационна инфраструктура за няколко страни, включително офшорни вятърни паркове, преобразуватели на енергия от приливи и отливи, газопроводи и подводни комуникационни кабели.

Перспективите за сигурност се трансформираха през последните 30 години. През 1990 г. само Дания и Германия бяха членки на НАТО. Днес осем от девет държави, граничещи с Балтийско море, са членове на алианса, с единственото изключение на Русия. Шведският остров Готланд изигра важна стратегическа роля по време на Студената война и правителството на Швеция се готви да увеличи военното си присъствие там като възпиращ фактор срещу руска атака.

Тези развития имат много положителни страни от гледна точка на НАТО: придвижването на войски е по-лесно и по-бързо над съседна съюзническа територия, а самото Балтийско море е много по-лесно за контрол.

Но Балтика остава от решаващо значение и за Москва. Пристанища като Санкт Петербург и Приморск са важни за руския износ на петрол и внос на потребителски стоки, включително храни.

Без своите пристанища в Балтийско море руските товари ще пътуват значително по-дълго около Норвегия и Финландия, разтоварвайки се много по-далеч от големите руски метрополни зони.

Балтика също има значение за руската армия. Калининградският ексклав е дом на Балтийския флот и на ядрени оръжия. Освен това е важен транспортен център, тъй като е единственото балтийско пристанище на Русия, което остава без лед през цялата година. Напрежението между Русия и ЕС относно достъпа до Калининград продължава да нараства.

Защита на активите и намаляване на риска

По-населеното и стратегически важно Балтийско море увеличава вероятността от инциденти, ако има по-високо ниво на военноморска демонстрация на сила. То също така предоставя няколко потенциални вектора за атака за руски саботаж.

Балтийско море е сравнително стабилен регион през последното десетилетие с акцент върху изграждането на енергийно сътрудничество. В резултат на това част от инфраструктурата в региона не е толкова добре защитена, колкото би могла да бъде - подчертано от инциденти на предполагаем саботаж на Северен поток 1 и 2 през септември 2022 г. и на Balticonnector през октомври миналата година. Както каза миналата седмица заместник-командващият на Съюзното военноморско командване на НАТО (Marcom): "цялата ни икономика под морето е под заплаха".

Следователно НАТО ще трябва да предвиди по-чести атаки срещу тази инфраструктура, тъй като Русия се опитва да упражни своето влияние и да предприеме стъпки за защита на тези активи и намаляване на риска от ескалация.

Първо, правителствата трябва да извършат задълбочени одити на риска на своята инфраструктура в Балтийско море и да споделят констатациите си със съседите и партньорите от НАТО, като спомагат за по-доброто разбиране на рисковата среда в Балтийско море и как тя може да се е променила след присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

Тези нови членове на НАТО могат също така да научат други членове на алианса на важни уроци, тъй като са свикнали с руската хибридна дейност и са разработили редица контрамерки.

Този обмен на най-добри практики може също да включва принос от членове на НАТО, отговорни за други брегови линии на Черно море, Средиземно море и Атлантическия океан.

НАТО също трябва да подобри своите съобщения и сигнали към Москва. Една от причините, поради които Русия обича да използва дейностите в сивата зона, за да упражнява своето влияние, е, че тя възприема собствения си апетит за риск като по-висок от този на страните от НАТО. Тя също така вярва, че дейностите в сивата зона са относително евтини, като се има предвид трудността при приписването и нивото на правдоподобно отричане.

НАТО трябва да гради върху успеха си, като използва стратегическо сигнализиране за ядрените заплахи на Русия, за да усъвършенства своите съобщения и сигнали за сигурността на Балтийския регион, за да гарантира, че Русия разбира, че дейностите в сивата зона ще водят до разходи.

В по-дългосрочен план взаимните интереси в Балтийско море биха могли да се превърнат в канал за намаляване на риска.

Например двустранни споразумения за морски инцидент (IncSea) (които покриват набор от рискове, които биха могли да възникнат в морето) бяха подписани между някои държави-членки на НАТО и Русия през 70-те и 80-те години.

До руското нахлуване в Украйна Русия приема тези споразумения сериозно и използва процесите на уведомяване в тях. Не всички балтийски държави имат такива споразумения с Москва, а съществуващите споразумения не обхващат по-нови технологии като офшорна енергийна инфраструктура или подводни дронове.

След като разговорите за намаляване на риска отново станат от взаимен интерес и политически осъществими, актуализирането и разширяването на споразуменията на IncSea може да предостави полезна рамка за диалог - въпреки че такива продуктивни разговори за сътрудничество в момента изглеждат много далеч.