Белият дом публикува съвместно изявление след срещата между президентите Байдън и Макрон

Днес президентът на Съединените щати и президентът на Френската република се срещнаха във Вашингтон по време на първото държавно посещение на администрацията на Байдън-Харис. Този специален повод потвърждава връзката, основана на повече от два века приятелство, икономическо партньорство, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и споделен ангажимент към демократичните принципи, ценности и институции.

Франция е най-старият съюзник на Съединените щати и докато отношенията ни се коренят в историята, те са ориентирани директно към бъдещето. Въз основа на съвместното си изявление от 29 октомври 2021 г. лидерите очертаха споделена визия за укрепване на сигурността и увеличаване на просперитета в световен мащаб, борба с изменението на климата, изграждане на по-голяма устойчивост на последиците от него и насърчаване на демократичните ценности.

Тази визия се основава на споделеното убеждение, че Съединените щати и техните европейски съюзници и партньори могат по-добре да се изправят пред най-големите предизвикателства и да се възползват от най-обещаващите ни възможности заедно. Това включва справяне с глобални проблеми като изменението на климата и енергийния преход, инвестиране в технологии и изграждане на устойчиви вериги за стойност в стратегически сектори като здравеопазване, полупроводници и критични минерали, както и укрепване на нашето сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Трансатлантическа, европейска и глобална сигурност

Президентите са решени да продължат да работят неуморно за цяла, свободна и мирна Европа. Това включва поддържане на колективната отбрана и сигурност на нашите нации, включително чрез НАТО; преследване на по-стабилен, интегриран и последователен подход за изграждане на национална и колективна устойчивост срещу военни и невоенни заплахи за нашата сигурност; и насърчаване на международна стабилност в отговор на пълния набор от настоящи заплахи. Президентите признават значението на една по-силна и по-способна европейска отбрана, която допринася положително за трансатлантическата и глобалната сигурност и е допълваща и оперативно съвместима с НАТО. Ръководените от Европа мисии и операции, като например в Босна и мисията за обучение в Украйна, допринасят положително за трансатлантическата сигурност.

Президентите приветстват отношенията между САЩ и Франция в областта на отбраната и приветстват Декларацията за намерения, подписана на 30 ноември 2022 г. от министъра на отбраната на САЩ и министъра на въоръжените сили на Франция, която позволява повишена оперативна съвместимост и засилено сътрудничество в областите на космоса, киберпространството, разузнаване и противодействие на злонамерено влияние. Президентите възнамеряват да разширят сътрудничеството в областта на отбраната по отношение на модерни способности и ключови технологии, които ще бъдат от решаващо значение за възпирането и отбраната в бъдеще.

Те приветстват напредъка, постигнат от стратегическия диалог за отбранителна търговия между САЩ и Франция в насърчаването на споделени възгледи относно достъпа до пазара на отбраната и проблемите на износа. Съединените щати и Франция възнамеряват да продължат сътрудничеството си за подобряване на ефективността на процеса на разрешаване на износа на отбранителна техника с оглед на развитието на по-силни и оперативно съвместими отбранителни промишлени бази в Европа и в Съединените щати като средство за предоставяне на по-добри военни способности в полза на на Алианса.

Украйна

Президентите категорично осъждат незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна и подчертават, че умишленото насочване към цивилни и гражданска инфраструктура представляват военни престъпления, чиито извършители трябва да бъдат държани отговорни. Те също така осъждат и отхвърлят незаконния опит на Русия за анексиране на суверенна украинска територия в явно нарушение на международното право. Съединените щати и Франция осъждат умишлените ескалационни стъпки на Русия, особено нейната безотговорна ядрена реторика и нейната дезинформация по отношение на предполагаемите химически атаки и програмите за биологични и ядрени оръжия.

Те потвърждават постоянната подкрепа на своите нации за защитата на Украйна, на нейния суверенитет и териториална цялост, включително предоставянето на политическа, хуманитарна и икономическа помощ за сигурността на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Това включва предоставянето на значителни ресурси за подкрепа на украинската цивилна устойчивост през зимата, включително засилване на доставката на системи за противовъздушна отбрана и оборудване, необходимо за ремонт на енергийната мрежа на Украйна. Съединените щати и Франция планират да продължат да работят с партньори и съюзници за координиране на усилията за помощ, включително на международната конференция, която се провежда в Париж на 13 декември 2022 г. Те също така възнамеряват да продължат да предоставят стабилна пряка бюджетна подкрепа за Украйна и да настояват международните финансови институции да увеличат своята финансова подкрепа.

Съединените щати и Франция потвърждават своето задължение да спазват приложимите международни задължения и принципите и целите на Хартата на ООН. Те също така потвърждават своята твърда решимост да държат Русия отговорна за широко документирани жестокости и военни престъпления, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейни подставени лица, включително наемници като Вагнер и други, чрез подкрепа за международни механизми за отчетност, включително Международната Наказателният съд, главният прокурор на Украйна, анкетната комисия на Съвета по правата на човека на ООН и Московският механизъм на ОССЕ, санкции и други средства.

Съединените щати и Франция остават ангажирани със справянето с по-широките последици от войната на Русия, включително работа с международната общност за изграждане на по-голяма устойчивост на смущения за храните и енергетиката.

Индо-тихоокеански регион

Съединените щати и Франция, две нации от Индо-Тихоокеанския регион, засилват партньорството си в Индо-Тихоокеанския регион за насърчаване на просперитета, сигурността и споделените ценности, основани на основан на правила международен ред, прозрачно управление, справедливи икономически практики и зачитане на международното право, включително свободата на корабоплаването. Съединените щати и Франция възнамеряват да разширят своите регионални дипломатически ангажименти, ангажименти за развитие и икономика с оглед изграждане на устойчивост на тихоокеанските острови. Те също възнамеряват да засилят практическата координация в региона по отношение на морската сигурност. Съединените щати възнамеряват да увеличат своята подкрепа и материални приноси за разполагане на въздушни и морски сили, извършвани от Франция и други европейски държави в региона.

Съединените щати и Франция ще продължат да координират своите опасения по отношение на предизвикателството на Китай към базирания на правила международен ред, включително зачитането на правата на човека и да работят заедно с Китай по важни глобални въпроси като изменението на климата. Президентите потвърждават отново значението на поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив. И двамата лидери също така остро осъждат безпрецедентния брой незаконни тестове на балистични ракети на Корейската народнодемократична република (КНДР) тази година, които нарушават множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представляват заплаха за регионалния мир и стабилност и се ангажират да продължат координацията в рамките на Съвета за сигурност на ООН за справяне с нарушенията на КНДР.

Африка

Президентите подновяват решимостта си да работят с африканските партньори за постигане на споделено управление, сигурност и икономически приоритети на континента. Те потвърждават значението на африканските гласове в многостранните форуми, особено при справянето с глобални кризи като изменението на климата, реакция и възстановяване на пандемията, устойчив достъп до енергия и несигурност на храните. Те имат за цел да подкрепят демократичните институции и гражданските общества в Африка за подобряване на отчетността и предоставянето на основни услуги.

Те потвърждават съвместната си подкрепа за водената от Африка инициатива "Великата зелена стена" за справяне с кризата с климата и биоразнообразието, допринасяйки за устойчивото развитие, мира и сигурността в регионите Сахара и Сахел. Борбата с дезинформацията и тероризма остават общи приоритети на Франция и Съединените щати на континента. Франция и Съединените щати възнамеряват да продължат да работят в тясно сътрудничество с Африканския съюз и африканските регионални организации, за да се справят с предизвикателствата на континента и да използват възможностите за увеличаване на търговията и инвестициите.

Близкия Изток

Франция и Съединените щати са решени да работят в тясно сътрудничество в подкрепа на мира и просперитета в Близкия изток. Президентите приветстват откриването на форума в Негев и втората годишнина от подписването на споразуменията Авраам, заедно с историческия пробив на споразумението за морска граница между Израел и Ливан от октомври 2022 г. Те са решени да продължат съвместните си усилия да настояват лидерите на Ливан да изберат президент и да придвижат критични реформи. Те остават ангажирани да поддържат средствата и способностите, необходими за мисията за борба с тероризма в Ирак и Сирия като членове на Глобалната коалиция за победа над ISIS. Франция и Съединените щати продължават да работят за подобряване на тежката хуманитарна ситуация, пред която е изправен сирийският народ, както и за насърчаване на дълготрайно, справедливо решение на сирийския конфликт. Те ще продължат да се ангажират с партньори в Близкия изток и ще проследят Багдадската конференция през август 2021 г.

Президентите също така изразяват своето уважение към иранския народ, по-специално жените и младежите, които смело протестират, за да получат свободата да упражняват своите човешки права и основни свободи, които самият Иран е подписал и нарушава.

Те остават решени да гарантират, че Иран никога няма да може да разработи или придобие ядрено оръжие. Франция и Съединените щати продължават да работят с други международни партньори за справяне с ядрената ескалация на Иран, недостатъчното му сътрудничество с МААЕ, включително по сериозни и нерешени въпроси, свързани с правните задължения на Иран съгласно неговото Споразумение за предпазни мерки по Договора за неразпространение на ядрено оръжие и неговите дестабилизиращи дейности в Близкия изток, най-спешно прехвърлянето на ракети и дронове, включително на недържавни участници. Тези трансфери могат да застрашат ключови партньори от Персийския залив и стабилността и сигурността в региона, да противоречат на международното право и сега да допринесат за агресивната война на Русия срещу Украйна.

Франция и Съединените щати ще работят с партньорите си за засилване на сътрудничеството по отношение на прилагането на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и противодействието на тези дейности. Те ще предприемат съвместни усилия, насочени към по-нататъшно укрепване на международната рамка, ограничаваща разпространението на технологии за ирански ракети и безпилотни летателни апарати в региона и извън него и за засилване на практическите усилия за противодействие на това разпространение.

Ядрено възпиране, неразпространение и разоръжаване

Съединените щати и Франция потвърждават, че ядреното възпиране остава от съществено значение за тяхната национална сигурност и основен компонент от общите способности на НАТО за възпиране и отбрана. Те потвърждават отново, че основната цел на ядрения капацитет на НАТО е да запази мира, да предотврати принудата и да възпре агресията срещу Алианса.

Те потвърждават отново значението на Договора за неразпространение на ядрените оръжия и противопоставянето им на Договора за забрана на ядрените оръжия, който не отразява все по-предизвикателната среда за международна сигурност и е в противоречие със съществуващото неразпространение и архитектура за разоръжаване.

Съединените щати и Франция също така потвърждават отново подкрепата си за своето Споразумение за взаимна отбрана и възнамеряват да разширят техническото си сътрудничество по широк кръг от теми за намаляване на стратегическия риск.

Икономика, нововъзникващи технологии, търговия и вериги за доставки

Двустранните инвестиционни и търговски отношения между двете нации са дългогодишни и дълбоки, създавайки значителни работни места и просперитет и за двете. Съединените щати и Франция потвърждават ангажимента си към отворена и основана на правила многостранна търговска система, в основата на която е модернизирана СТО. В този дух те продължават да насърчават двустранната търговия и инвестициите, които поддържат устойчивостта на веригата за доставки и техните високотехнологични и иновативни индустрии, включително космическата индустрия, информационните технологии, фармацевтичните продукти и финансите. С оглед на по-нататъшното засилване на техните двустранни търговски и инвестиционни отношения, те възнамеряват да проведат дискусии относно взаимното улесняване на издаването и подновяването на визи и разрешенията за престой.

Съединените щати и Франция се ангажират да развиват разнообразни и стабилни вериги за доставка на критични минерали, включително чрез сътрудничеството си в Партньорството за сигурност на минералите и Партньорството за глобална инфраструктура и инвестиции. Те потвърждават своята споделена цел за ускоряване на глобалния преход към зелена енергия. Те очакват с нетърпение работата на работната група САЩ-ЕС по Закона за намаляване на инфлацията за по-нататъшно укрепване на партньорството между САЩ и ЕС за чиста енергия и климат чрез взаимноизгодни начини.

Космос

Президентите се ангажират с укрепването на съюза между САЩ и Франция във всички сектори на космическото сътрудничество. Те подчертават своя ангажимент за продължаване на дългогодишното двустранно сътрудничество в наблюдението на Земята за наблюдение и оценка на изменението на климата и адаптиране към последиците от него. В този дух те планират да работят съвместно върху бъдещи мисии за наука за Земята.

Те приветстват ангажимента на Франция да не провежда разрушителни изпитания на противосателитни ракети с директно издигане и ще работят за всеобщо придържане към това обещание. Съединените щати и Франция са решени да задълбочат сътрудничеството в отбранителните космически дейности, включително военно планиране, обмен на информация и оперативна координация. Те приветстват подписването през юни 2022 г. на Споразуменията Артемида от Франция и Хартата на Космическата обсерватория за климата от Съединените щати, както и първата среща на всеобхватния диалог между САЩ и Франция за космоса в Париж през ноември 2022 г.

Енергия

Президентите приветстват успешната първа година на Двустранното партньорство за чиста енергия между САЩ и Франция, което се свика последно през октомври 2022 г., като платформа на високо ниво за напредък на тяхното сътрудничество в областта на енергетиката и климата. Като потвърждават съвместната си решимост за по-нататъшно синхронизиране и задълбочаване на сътрудничеството в гражданската ядрена енергия, Съединените щати и Франция планират да създадат малка група за ядрена енергия в рамките на партньорството.

Приоритетите на Партньорството включват също задълбочаване на гражданското ядрено сътрудничество и принос към надеждна верига за ядрени доставки в съответствие с най-високите стандарти за неразпространение на ядрено оръжие, включително прилагането на Допълнителния протокол на МААЕ и чрез допълнително намаляване на зависимостта от граждански ядрени и свързани стоки от Русия. Партньорството ще насърчава модерната ядрена енергия в световен мащаб, която играе ключова роля за намаляване на глобалните емисии на CO2, като същевременно продължава усилията за ограничаване на разпространението на чувствителни технологии за обогатяване на уран и преработка.

Съединените щати и Франция продължават да насърчават енергийните политики, технологиите и иновациите, които подобряват производството на възобновяема енергия и ускореното внедряване. Те възнамеряват да продължат да подкрепят диверсификацията на доставките на природен газ в Европа, включително чрез износа на втечнен природен газ от САЩ, както и да си сътрудничат за намаляване на общото търсене на природен газ в съответствие с климатичните цели. Президентите приветстват напредъка, постигнат чрез работната група САЩ-ЕС за енергийна сигурност за диверсификация на доставките на природен газ за ЕС, намаляване на разходите и ограничаване на зависимостта му от природен газ.

Климат и биоразнообразие

Президентите изразяват дълбоката си загриженост по отношение на нарастващото въздействие на изменението на климата и загубата на природа и възнамеряват да продължат да стимулират вътрешни и глобални действия за справяне с тях. Франция и Съединените щати планират да продължат да полагат усилия за подпомагане на постепенното спиране на въглищата възможно най-скоро, както на вътрешния пазар, така и в нововъзникващите икономики.

Те планират да увеличат подкрепата си за онези страни, които разполагат с най-критичните запаси от невъзстановим въглерод и важно биоразнообразие. Франция и Съединените щати също ще работят заедно за защита на дъждовните гори и за справяне с обезлесяването и незаконното изсичане на гори, включително чрез срещата на върха One Forest, която ще се проведе в началото на 2023 г. в Либревил. Те ще работят заедно, за да осигурят по-добра защита на океаните с оглед на следващата конференция на ООН за океаните, която ще се проведе във Франция през 2025 г., и са напълно мобилизирани на най-високо ниво за сключването на Договора на ООН за защита на открито море през 2023 г.

Укрепване на международната финансова архитектура

Франция и Съединените щати възнамеряват да работят съвместно за укрепване на международната финансова архитектура в подкрепа на най-уязвимите страни в контекста на множество шокове, от пандемията COVID-19 до последиците от войната на Русия срещу Украйна и ускоряващите се ефекти от изменението на климата. Съединените щати и Франция също така ще си сътрудничат тясно, за да намалят недостига на финансиране в нововъзникващите и развиващите се икономики, за да насърчат устойчиви пътища към нетна нула. Това включва съвместна работа, за да се гарантира, че многостранните системи предоставят своевременно облекчаване на дългове от всички ключови кредитори на страните в затруднено положение.

Като два основни акционера, Франция и Съединените щати потвърждават решимостта си да стимулират еволюцията на многостранните банки за развитие, като се започне със Световната банка, за да се справят по-добре с глобалните предизвикателства и да подкрепят частните инвестиции в нововъзникващи и развиващи се пазари. Франция и Съединените щати потвърждават своя ангажимент да помогнат за постигането на глобалната амбиция от 100 милиарда щатски долара под формата на доброволни вноски възможно най-скоро за най-нуждаещите се страни, включително чрез насочване на специални права на тираж.

Президентите потвърждават готовността си да си сътрудничат за повишаване на нивото на амбиция по тези въпроси, включително на срещата на върха, която ще се проведе в Париж през юни 2023 г.

Глобално здраве и продоволствена сигурност

Уместно е, че това държавно посещение съвпада със Световния ден за борба със СПИН, като се има предвид лидерството на двете нации в обръщането на вълната на пандемията от СПИН и като последни домакини на попълнения за Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, учейки се от пандемията COVID-19, Франция и Съединените щати планират да засилят сътрудничеството си по отношение на глобалната здравна сигурност и превенцията, готовността и реагирането на пандемии, включително чрез подкрепа на новосъздадения Пандемичен фонд, укрепване на националните здравни системи, обучение на здравни работници и укрепване на многостранните институции, включително Световната здравна организация.

Съединените щати и Франция възнамеряват да продължат да работят заедно, за да отговорят на регионалните и глобалните предизвикателства за продоволствената сигурност. Те също възнамеряват да насърчават и защитават отворен и прозрачен селскостопански пазар, да инвестират в устойчиви хранителни системи и да се въздържат от налагане на ненужни търговски пречки.

Демокрация и права на човека

Президентите признават, че укрепването на демократичните ценности и зачитането на универсалните човешки права е от съществено значение за справяне с безпрецедентните предизвикателства на нашето време. Те затвърждават ангажиментите, които всеки от тях пое на първата среща на върха за демокрация, за подкрепа на свободните и независими медии, справяне с разпространението на технологии за наблюдение и дезинформация, подкрепа на демократичните реформатори и напредък на технологиите за демокрация.

Съединените щати и Франция възнамеряват да укрепят и разширят Коалицията за свобода онлайн, да изпълнят ангажиментите, поети в Призива за действие от Крайстчърч за противодействие на разпространението на терористично и насилствено екстремистко съдържание онлайн, за да защитят по-добре човешките права както онлайн, така и офлайн, и план за насърчаване на принципите, изложени в Декларацията за бъдещето на интернет.

Кибер и дезинформация

Президентите подновяват решимостта си да работят заедно с партньори и заинтересовани страни за напредък в киберсигурността и за спазване на международното право и установени, необвързващи глобални мирновременни норми в киберпространството, включително чрез Парижкия призив за доверие и сигурност в киберпространството и чрез амбициозна програма на ООН за Действие.

Съединените щати и Франция планират да проведат петия си кибердиалог между САЩ и Франция в началото на 2023 г. Те също така възнамеряват да засилят двустранната координация в борбата с чуждестранното манипулиране на информация онлайн. Те потвърждават подкрепата си за независими медии на международно ниво, включително чрез Международния фонд за медии от обществен интерес (IFPIM), който ще бъде в Париж.

Съединените щати и Франция подчертават важността на срещата на върха на инициативата за борба с рансъмуер от миналия месец, където те и 35 други участници потвърдиха сътрудничеството си за прекъсване на глобалния софтуер за откуп. Признавайки нарастващото използване на търговски космически възможности за поддържане на критични функции и нарастващите заплахи за киберсигурността за тези способности, Франция и Съединените щати възнамеряват да работят заедно за укрепване на киберсигурността на тези космически системи.

Партньорства в образованието и науката

Съединените щати и Франция се ангажират да задълбочат своето образователно сътрудничество с общата цел за насърчаване на по-голяма справедливост и достъп до високи постижения в образованието. Тъй като силата на езика и международната мобилност могат да доведат до смислени партньорства, те възнамеряват да предприемат нови инициативи за насърчаване на изучаването на езици, като например улесняване на обмена на асистенти по преподаване на френски и английски език между съответните им страни. Те приветстват и подкрепят инициативата "Френски за всички", която насърчава по-голям и по-справедлив достъп до обучение по френски език и ползите от билингвизма за младите учащи в Съединените щати.

Съединените щати и Франция се стремят към стабилна мрежа от образователни партньорства и програми за обмен, за да достигнат до следващото поколение трансатлантически лидери, които ще оформят френско-американските отношения за десетилетия напред. Това включва укрепване на водещата американско-френска програма "Фулбрайт", която ще отпразнува 75-ата си годишнина през 2023 г. Те също така възнамеряват да разработят нови начини за младите французи и американци да научат взаимно културата и историята си, включително чрез програмата за пребиваване на Villa Albertine за френски и Франкофонски творци в Съединените щати, както и за американски творци в цяла Франция. По същия начин те създават програмата "250 за 250", която очертава ролята на Франция в основаването на Съединените щати и трайното приятелство между техните две нации, като изпращат 250 френски студенти да учат или стажуват в Съединените щати и 250 американски студенти за обучение или стаж във Франция.

Чрез технически и научен обмен Съединените щати и Франция възнамеряват да задълбочат сътрудничеството си по споделени приоритети като здравеопазване, околна среда и нововъзникващи технологии, включително биотехнологии, квантова наука и изкуствен интелект.

Макрон скоро щял да разговаря с Путин, руският лидер е на друго мнение

Макрон скоро щял да разговаря с Путин, руският лидер е на друго мнение

Според френския лидер все още може да бъде постигнат устойчив мир