Избраният президент Джо Байдън планира да представи обширен законопроект за имиграцията на първия ден от администрацията си, надявайки се да осигури осемгодишен път към гражданството на около 11 милиона души, живеещи в САЩ без правен статут, голям обрат от администрацията на Тръмп и суровата й имиграционна политика, съобщава АП.

Байдън е на път да изпълни голямо предизборно обещание, важно за латино избирателите и други имигрантски общности след четири години на ограничителни политики и масови депортации на президента Доналд Тръмп. Законопроектът осигурява един от най-бързите пътища за гражданство за тези, които живеят без правен статут, но не успява да включи традиционния компромис за засилена гранична сигурност, предпочитан от много републиканци, което прави приемането в Конгреса под съмнение.

Очаква се да законопроектът от стотици страници да бъде внесен, след като Байдън положи клетва в сряда.

Като кандидат Байдън нарече действията на Тръмп по отношение на имиграцията "неумолимо нападение" срещу американските ценности и заяви, че ще "възстанови щетите", като същевременно ще продължи да поддържа граничните мерки.

Съгласно законодателството, живеещите в САЩ от 1 януари 2021 г. без правен статут биха имали петгодишен път до временен правен статут или зелена карта, ако преминат проверки на миналото, платят данъци и изпълнят други основни изисквания. След това идва тригодишен път към натурализация за гражданство.

За някои имигранти процесът би бил по-бърз. Така наречените "мечтатели", младите хора, пристигнали в САЩ незаконно като деца, както и селскостопански работници и хора с временен защитен статут биха могли да се класират по-бързо за зелени карти, ако работят, учат или отговарят на други изисквания.

Съд спря опита на Тръмп да изключи нелегалните имигранти от преброяването

Съд спря опита на Тръмп да изключи нелегалните имигранти от преброяването

Заповедта на правителството е незаконна

Законопроектът не е толкова изчерпателен, колкото последният основен ремонт на имиграционната политика, предложена, когато Байдън бе вицепрезидент по време на администрацията на Обама.

Например, той не включва стабилен елемент на гранична сигурност, а по-скоро призовава за изготвяне на стратегии. Нито създава нови гастарбайтери или други визови програми.

Той адресира някои от основните причини за миграцията от Централна Америка към Съединените щати и предоставя безвъзмездни средства за развитие на работната сила и изучаване на английски език.

Очаква се Байдън да предприеме бързи изпълнителни действия, за да обърне други имиграционни действия на Тръмп, включително прекратяване на забраната за пристигане от няколко предимно мюсюлмански страни.

Байдън последователно посочва имиграционните действия като един от приоритетите си от "ден първи", като посочва обхвата на изпълнителните правомощия, на които може да се позове, за да обърне политиките на Тръмп.

Съюзниците на Байдън и дори някои републиканци определиха имиграцията като основен проблем, при който новата администрация би могла да намери общ език с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл и достатъчно други сенатори републиканци, за да избегне безизходицата между администрациите на двете партии в продължение на десетилетия.

Този вид основна победа - дори ако включва компромис - може да бъде от решаващо значение, тъй като Байдън търси законодателни победи в тясно разделен Конгрес, където републиканците със сигурност ще се противопоставят на други приоритети на Байдън, които включват отмяна на някои от намаленията на данъците на републиканците за 2017 г. и увеличаване на федералните разходи.

Като кандидат Байдън дори заяви, че администрацията на Обама е прекалила в агресивните си депортации.

Байдън, имиграцията и други политики в САЩ

Байдън, имиграцията и други политики в САЩ

Обещал е незабавно да отмени забраните, които са издадени с изпълнителни актове