Президентът на САЩ Джо Байдън планира да пътува до Брюксел следващата седмица за среща на лидерите на НАТО, за да обсъдят руската инвазия в Украйна и да успокоят съюзниците, съобщава ЕнБиСи.

Президентът трябва да замине за Брюксел за срещата на върха на НАТО на 24 март, "за да обсъди продължаващите усилия за възпиране и отбрана в отговор на непредизвиканата и неоправдана атака на Русия срещу Украйна, както и да потвърди нашия железен ангажимент към нашите съюзници от НАТО", коментира прессекретарят Джен Псаки във вторник.

Байдън също планира да се присъедини към планираната среща на върха на Европейския съвет, за да обсъди усилията за налагане на икономически санкции на Русия, предоставяне на хуманитарна подкрепа и справяне с други предизвикателства, свързани с конфликта, каза Псаки.

НАТО изключва въвеждането на забранена за полети зона над Украйна

НАТО изключва въвеждането на забранена за полети зона над Украйна

Това щяло да насочи събитията "в грешна посока"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза във вторник, че алиансът ще свика среща на лидерите, която ще се проведе на 24 март в централата на НАТО в Брюксел.

"Ще се заемем с нахлуването на Русия в Украйна, нашата силна подкрепа за Украйна и по-нататъшното укрепване на възпирането и отбраната на НАТО. В този критичен момент Северна Америка и Европа трябва да продължат да стоят заедно", каза Столтенберг.

Пътуването на Байдън, първото му в Европа от октомври, ще последва пътуването на вицепрезидента Камала Харис, която посети Полша и Румъния миналата седмица.

Войната в Украйна може да доведе до преосмисляне на американската защита на Европа

Войната в Украйна може да доведе до преосмисляне на американската защита на Европа

И все пак сега тук има много по-малко американски войски отколкото през 1991 година

Въпреки нарастващия натиск от Конгреса и обществеността, Джо Байдън остава стабилен в позицията си срещу установяване на зона, забранена за полети над Украйна и улесняване на доставянето на бойните самолети на Полша в Украйна.

"Нищо не се е променило относно анализа, който Министерството на отбраната предостави миналата седмица", каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. "Поради предизвикателствата при доставката и въздействието, това ще бъде по-голям риск, отколкото полза".

Начинът, по който САЩ помагат на украинците в борбата им срещу руската агресия, е чрез "предоставяне на типа военна помощ и оборудване, които украинците са използвали, за да отблъснат и да се бият през последните 19 дни. "Това е, което ще продължим да правим", каза Псаки.

Байдън и други американски служители не планират туристически пътувания до Русия и нямат банкови сметки там, каза Псаки, говорейки за санкциите на Москва. Администрацията на САЩ е уверена, че ще може да продължи прякото и непряко взаимодействие с руското правителство, въпреки санкциите на Москва.

Русия наложи санкции на Байдън и 12 официални лица

Русия наложи санкции на Байдън и 12 официални лица

Заради "крайно русофобския курс, предприет от сегашната администрация на САЩ"