Белият дом ограничи достъпа до стенограмите от телефонните разговори на президента Доналд Тръмп с лидерите на Русия и Саудитска Арабия, пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че така администрацията на САЩ дава повод на Конгреса да разшири списъка с потенциални цели в процедурата по импийчмънт срещу президента.

Джулиани: Ще говоря, ако Тръмп разреши

Джулиани: Ще говоря, ако Тръмп разреши

Аферата около Украйна се заплита

Двете американски медии съобщиха в петък вечерта, че представители на Белия дом сериозно са ограничили достъпа до разговорите с президента Владимир Путин и членове на саудитската кралска фамилия, включително и с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Белият дом не е коментирал информацията.

Вчера председателите на три комисии към Камарата на представителите инструктираха държавния секретар Майк Помпео да предаде документи, свързани с действията на Тръмп по отношение на Украйна. Помпео е обявил, че ще ги предаде на 4 октомври.

Пелоси заподозря пръст на Русия в скандала Тръмп-Украйна

Пелоси заподозря пръст на Русия в скандала Тръмп-Украйна

Демократът от Калифорния свърза руската сага с разразилия се през последните седмици скандал около Украйна

Също в петък високопоставен представител на администрацията потвърди, че стенограмата от разговора на Тръмп с украинския лидер Владимир Зеленски е била съхранявана в специална класифицирана система.

Докато Си Ен Ен отбелязва, че не е ясно дали разговорите с Путин и саудитските лидери са съхранявани в същия сървър, "Ню Йорк таймс" пише, че са поставени в същата система.

Телевизията допълва, че решението да се ограничи достъпът до стенограмите е взето след изтичането на подробности от разговорите на Тръмп с президента на Мексико и премиера на Австралия.

По-рано стана ясно, че Кърт Волкър, специален пратеник на САЩ в Украйна, е подал оставка. 

Скочи подкрепата за импийчмънт на Тръмп

Скочи подкрепата за импийчмънт на Тръмп

Почти цялата анкета е извършена преди да бъде публикуван сигналът на разузнавача относно действията на Тръмп към Украйна

Този месец американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма.

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. В сряда беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.