Разследващата група Bellingat, която работи по казуса MH17 - сваления самолет на Малайзийските авиолинии, отново уличи в лъжа руското министерство на отбраната, предаде Дойче веле.

Експертите на Bellingcat са установили, че ракетите, използвани от руския концерн "Алмаз-Антей" за моделиране на катастрофата с MH17 през 2015 г., са произведени през 1987 г. - въпреки твърденията на Москва, че ракетите по-стари от 25 г. се снемат от въоръжение и се утилизират.

Основателят на групата Елиът Хигинс съобщи в Туитър, че годината на производство е установена по номера на корпуса на ракетата, който се вижда на материалите от експеримента, разпространени от концерна.

Хигинс напомня, че наскоро публикуваният доклад на Международната следствена група обяви категорично, че ракетата, с която е поразен самолетът, е принадлежала на 53-а зенитна бригада на руската армия, която е базирана в Курск. Той посочва, че за удара срещу с MH17 е използвана ракета от установка "Бук", произведена през 1986 г. от Долгопрудненското научно-производствено предприятие.

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Ръководеният от холандци екип съобщава, че ракетата е дошла от установка, базирана в Западна Русия

Руското военно министерство обяви доклада за несъстоятелен с аргумента, че ракетите за установките "Бук" подлежат на "отписване и утилизация" след 25 г., т. е. произведените през 1986 г. били предадени за утилизация през 2011 г. Същевременно руските военни набедиха Украйна, като заявиха, че по-стари ракети може да са останали на въоръжение в украинската армия.

Москва: Въпросната ракета за МH17 е утилизирана след 2011 г.

Москва: Въпросната ракета за МH17 е утилизирана след 2011 г.

Произведена е в Съветския съюз през 1986 г.

Първоначално руските военни изобщо отрeкоха, че ракетата, с която е свален MH17, е руска. Преди дни същата версия беше обявена от президента на Русия Владимир Путин.

ЕС и НАТО: Русия да поеме отговорността си за MH17

ЕС и НАТО: Русия да поеме отговорността си за MH17

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия