Френските профсъюзи заявиха, че стачките в страната ще продължат през коледните празници, след като преговорите с правителството в четвъртък не постигнаха пробив.

След среща с министър-председателя Едуар Филип, лидерът на синдиката CGT Филип Мартинес заяви, че синдикатите са решили да проведат стачка на 9 януари.

"Премиерът не е чул какво говори на улицата", каза Мартинес пред репортери.

Макрон е готов да промени пенсионната реформа, но не и да се откаже

Макрон е готов да промени пенсионната реформа, но не и да се откаже

Може да проведе дискусии със синдикати и ключови организации за възрастта

Лоран Бергер, лидер на по-умереното CFDT, се въздържа от покана за демонстрации на 9 януари, но заяви, че все още не е съгласен с целта на правителството да насърчи хората да работят до 64-годишна възраст, преди да получат пълна пенсия.

Филип повтори на пресконференция, че правителството му остава изцяло ангажирано да възстанови финансовия баланс на пенсионната система и да прекрати специалните пенсионни режими, при които някои работници могат да се пенсионират до десетилетие преди други.

Той каза, че е че се надява всички останали разногласия да бъдат преодолени по време на новите преговори през януари.

Френското правителство е решено да проведе пенсионната реформа

Френското правителство е решено да проведе пенсионната реформа

Премиерът определя протестите за легитимни, "но ние ясно обявихме нашия проект"

Филип се надява парламентът да може да гласува закона за пенсионната реформа най-късно до лятото. Той също така призова синдикатите да прекратят транспортните стачки по време на празниците.

Синдикатите се противопоставят на плановете на президента Еманюел Макрон да оптимизира държавната пенсионна система на Франция и да принуди хората да работят до 64 години, въпреки че им е разрешено законно да се пенсиониратна 62-годишна възраст.