На отделни места украинските сили изпитват сериозни затруднения срещу руската армия. Мисля, че това води и до голям брой жертви. В момента наистина не виждам как украинските сили могат да се справят с руснаците. Това заяви пред БНР Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа за стратегическо предвиждане на НАТО.

Тя описа тактиката на руската армия в Южна Украйна като тактика на боа удушвач.

"Боата заобикаля жертвата си и постепенно стяга примката, докато удуши плячката. Точно това прави Русия от самото начало на войната, когато нападна Украйна от три страни едновременно", обясни експертът.

По нейни думи Русия се опитва да "задуши" не само украинската армия, но и икономиката на страната. Това по нейни думи се виждало особено добре по Азовското и Черноморското крайбрежие - Русия блокира пристанищата и е прекъснала украинските вериги за доставка.

Бабст посочи, че Одеса на практика също е обсадена. Пристанищният град все още е под украински контрол, но под засилен руски обстрел.

Според нея украинските сили успяват сравнително добре да предотвратят десант по море, но това означавало, че през Одеското пристанище не се търгува. Пристанището е минирано, а във водите на Черно море чакат руските бойни кораби, отбеляза тя.

Украйна си е върнала 20% от Северодонецк

Украйна си е върнала 20% от Северодонецк

По-рано руснаците са завзели около 70% от Северодонецк, но сега търпят загуби, според Киев

Запитана защо руските сили се концентрират върху пристанищата вместо върху столицата Киев, Бабст обясни, че 95% от вноса и износа на Украйна се извършва през пристанищата на Азовско и Черно море. Пристанищата и инфраструктурата на морските градове са добре развити, докато сухопътните връзки не са подходящи за търговията с огромни количества жито или слънчоглед. По нейни думи украинските пристанищни градове наистина са от ключово значение.

"Ако може да се вярва на думите на кмета на вече напълно унищожения Мариупол, руснаците прехвърлят годното украинско жито от силозите в района с камиони до Севастопол и след това го изнасят с кораби от Крим на световния пазар. Ако това е вярно, икономическите загуби за Украйна наистина са значителни", подчерта експертът.

Тя отбеляза, че редица държави - Турция, Алжир, други африкански, както и много близкоизточни държави, са напълно зависими от вноса на жито. Според нея цената на житото ще се покачи още, а с това, по думи на Бабст, Русия има перфектният лост в ръцете, за да оказва натиск в преследване на военните и политическите си цели.

Боеве по улиците на Северодонецк, руската офанзива се забавя

Боеве по улиците на Северодонецк, руската офанзива се забавя

Руските сили не успяха да си върнат загубените позиции в североизточната част на Херсонска област

Според нея положението на Украйна не е розово. Експертът изтъкна, че украинската армия е несравнимо по-малка от руската, а трябва да отбранява много дълга фронтова линия по границата на Донбас и същевременно да удържи Одеса.

В момента наистина не искам да съм на мястото на шефа на украинския генерален щаб, призна Бабст.

Относно военната стратегия на Русия той заяви, че "след това спънато начало на войната, с неуспеха пред портите на Киев, руснаците успяха много добре да се прегрупират и реорганизират. Разбира се, те все още имат проблеми в тила и с бойния дух на войниците. Със сигурност все още имат проблеми. Но ако анализирате събитията през последните 3-4 седмици, ще установите, че бавно, но сигурно като боа удушвач Русия се опитва да унищожи Украйна - икономически и военно".

По отношение на искането на украинския президент Володимир Зеленски Русия да се изтегли от цялата територия на страната, военният експерт подчерта, че Путин крие няколко коза в ръкава си.

Тя поясни, че няма предвид използването на тактически ядрени оръжия, а по-скоро изпращането на още жива сила на бойното поле.

Зеленски: След 100 дни война, от руската армия останаха само военни престъпления, позор и омраза

Зеленски: След 100 дни война, от руската армия останаха само военни престъпления, позор и омраза

Вече 261 деца бяха убити от руската инвазия, отбеляза украинският президент

"Рано или късно ние, западните съюзници, трябва да обсъдим с украинския президент Зеленски нашата политическа и стратегическа цел. Какво е реалистично? И какво вероятно не можем да постигнем? Този стратегически дебат дори не сме го започнали - нито в НАТО, нито в ЕС", отбеляза тя.

Бабст заяви, че не смята, че се работи по някакво предложение, което да е отправна точка за мирни преговори, въпреки че имало едно ядро, което вероятно ще се заеме точно с това - контактната група "Рамщайн". "Засега тази група координира военната помощ за Украйна и обучението на армията. Но тъй като, така или иначе ,тази група под американско ръководство е създадена, мисля, че е подходящ формат за изработването на по-голяма и задълбочена стратегия", обясни тя.

По нейни думи съюзниците в момента изглеждат разконцентрирани. "Британският премиер Джонсън говори за принуждаването на Русия да "стъпи накриво", ако мога така да се изразя. Германският канцлер е по-скоро страхлив и притеснен от евентуално ескалиране на напрежението. Френският президент пък иска бързо примирие. А естонската премиерка Калас не иска дори да се говори повече с Путин, след като всъщност искаме да го изолираме", отбеляза експертът, допълвайки, че дори само тези различни послания са притеснителни.

Относно свикването на т.нар. тайгъртийм (tigerteam) в САЩ Бабст обясни, че този екип, свикан преди няколко седмици, се състои от хора от Националния съвет за сигурност, от Пентагона и от непосредственото обкръжение на американския президент. Тяхната задача била да изготвят план за действие при настъпване на най-лошия сценарий - ескалация с употреба на ядрено оръжие.

Байдън: Зависи от Украйна дали ще отстъпи свои територии срещу мир

Байдън: Зависи от Украйна дали ще отстъпи свои територии срещу мир

Няма да казва на Киев какво да прави

Според нея е правилно решението тези планове да се правят в изключително малък кръг от хора. Това не било тема за обществен дебат. По думи на Бабст обаче американците ще трябва да обсъдят ходовете си с другите съюзнически ядрени сили, т.е. Великобритания и Франция, които са част от ядрената група за планиране на НАТО. Тези планове включват защитни мерки.

Тя посочи, че натовските групи, разположени в Румъния, България и балтийските държави, са в повишена бойна готовност. Плановете, за които говоря, включват например техническо оборудване за ядрена защита и защита от химическа атака, поясни експертът.

Запитана дали очаква ескалация с употреба на ядрено оръжие, Бабст заяви, че предупреждението на Съединените щати от началото на войната не се е променило.

"Ние, съюзниците, Западът, не бива да бъдем въвлечени във войната. НАТО не бива да бъде принудена да влезе във войната. Върху това стъпва военната и икономическа помощ за Украйна. Но това не означава, че не трябва да разглеждаме различни сценарии, дори точно защото Путин е толкова непредсказуем и е готов да наруши всички правила и обещания. И защото не можем да вярваме на нито една негова дума", категорична бе тя.