Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди външнополитическите планове на администрацията на Байдън за Близкия изток в понеделник вечерта пред CNN. 

Той похвали "Авраамските споразумения" и отбеляза, че Иран трябва да направи първия ход, ако иска санкциите да приключат. Блинкън повтори, че администрацията на Байдън признава Йерусалим като столица на Израел, но не се спря на темата за спорните Голански възвишения.

"От практическа гледна точка контролът на Голан в тази ситуация остава според мен от реално значение за сигурността на Израел", каза Блинкен пред CNN. "Правните въпроси са нещо друго и с течение на времето, ако ситуацията се промени в Сирия, това е нещо, което разглеждаме, но ние не сме близо до това," каза той.

Блинкън критикува Русия, обмисля санкции срещу КНДР

Блинкън критикува Русия, обмисля санкции срещу КНДР

Руското правителство допуска голяма грешка

Той добави, че правителството на сирийския президент Башар Асад, както и присъствието на групи, подкрепяни от Иран, представляват значителна заплаха за сигурността за Израел.

По-рано съветниците на Байдън бяха заявили, че той няма да оттегли признаването от САЩ на израелския суверенитет над Голан, които администрацията на Тръмп призна за израелски.

През юни 2019 година, премиерът на Израел кръсти селище на Голанските възвишения на Тръмп. Решението също така е благодарност към американския лидер за признаването на израелския суверенитет над територията през март.

Почти 50 000 души живеят на Голанските възвишения, половината от тях са евреи, а другата половина друзи.

През декември 2017 г. американският президент Доналд Тръмп заяви, че страната му признава Йерусалим като столица на Израел, а през май 2018 г. американското посолство се премести в този град.

Израел счита Йерусалим за своя единствена столица.

Въпреки това обаче повечето от страните смятат, че статутът на града е един от основните проблеми за конфликта в Близкия Изток, който трябва да бъде разрешен въз основата на споразумения с Палестина, която има претенции към териториите в Източен Йерусалим.

По тази причина повечето от посолствата на чуждите страни са в Тел Авив.

Палестина обяви, че ще прекъсне отношенията си с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим, и ще изтегли своя посланик. Но редица страни, сред които и Сърбия, вече го направиха.

ЕС предупреди Сърбия за преместването на посолството в Йерусалим

ЕС предупреди Сърбия за преместването на посолството в Йерусалим

ЕС иска Сърбия да следва неговата политика по темата