Френският президент Еманюел Макрон и държавният секретар на САЩ Антони Блинкън се срещнаха във вторник, за да проучат потенциалното сътрудничество в Индо-Тихоокеанския регион и други области, тъй като администрацията на Байдън се пристъпи към отстраняване на щетите, нанесени на отношенията, като изключи Франция от новата инициатива за сигурност АУКУС, съобщава АП. 

Висш служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че двамата са обсъдили възможни съвместни проекти, които биха могли да бъдат обявени от Макрон и президента Джо Байдън, когато се срещнат по-късно този месец на дата и място, които тепърва ще бъдат решени. Длъжностното лице не уточни какви биха могли да бъдат тези проекти.

Длъжностното лице разговаря с репортери при условие на анонимност, за да обсъди разговорите на четири очи между Макрон и Блинкън в Елисейския дворец, които дори не са фигурирали в официалния график на Блинкън за деня.

Приблизително 40-минутната среща се проведе на фона на исканията на Франция, САЩ да възстановят доверието, което бе нарушено с обявяването миналия месец тристранен индо-тихоокеански пакт между Австралия, Великобритания и САЩ.

Разговор на Макрон с Байдън го убеди да върне посланика на Франция обратно в САЩ

Разговор на Макрон с Байдън го убеди да върне посланика на Франция обратно в САЩ

Гневът на Париж изтрая около седмица

Американските представители признаха, че съобщението за АУКУС е отработено лошо и би могло да е в координацията с Франция и други членове на Европейския съюз, като всички те бяха изключени. И макар да са изразили желание за корекция, САЩ предполагат, че гневът на Франция е свръхреакция.

Франция реагира с ярост на съобщението, което провали и многомилиарден договор за подводници, сключен с Австрали.

Френските представители нарекоха това удар в гърба от съюзници и изразиха разочарование, че това се случи, след като Байдън обяви "Америка се завръща" и обеща да възстанови и оцени трансатлантическите отношения, които се влошиха по време на администрацията на Тръмп.

Французите многократно са казвали, че ще отнеме много време и работа за преодоляване на разрива и че инцидентът подчертава необходимостта Европа да разработи свои собствени планове за сигурност и отбрана, както и да приеме европейска стратегия за противодействие на нарастващите предизвикателства от Китай.

Блинкън е във френската столица за двудневна международна икономическа конференция, която бе засенчена от противоречието по АУКУС, което избухна на 15 септември.

Преди визитата си, за втори път във Франция като държавен секретар, но първа след раздора, Блинкън се срещна в петък с френския посланик Филип Етиен при завръщането му във Вашингтон, след като бе призован в Париж от Макрон.

Макрон: Европа трябва да спре да бъде наивна при защитата на интересите си и да има военен капацитет

Макрон: Европа трябва да спре да бъде наивна при защитата на интересите си и да има военен капацитет

Гърция подписа споразумение за френски фрегати за 3 млрд. евро

Блинкън владее френски език, израснал е и е учил в гимназия в Париж, той изрази разочарование, че Франция реагира толкова остро на АУКУС. Той и други предполагат, че в известна степен френският гняв е свързан с вътрешната френска политика и променящата се динамика в рамките на ЕС, в която скоро Ангела Меркел ще напусне като лидер на Германия след 16 години на власт.

Посещението на Блинкен е след телефонен разговор на 22 септември между Байдън и Макрон, които се съгласиха да се опитат да успокоят нещата.

Предполагаемата причина за пътуването на Блинкън до Франция, което е планирано много преди АУКУС, е да бъде съпредседател на министерска среща на базираната в Париж ОИСР - Организация за икономическо сътрудничество и развитие във вторник и сряда за изменението на климата и сигурността.

Бившият държавен секретар и настоящ пратеник на САЩ по климата Джон Кери също присъства на преговорите на ОИСР, които се провеждат само седмици преди следващата международна конференция за климата, подкрепена от ООН в Глазгоу, Шотландия

Блинкън се срещна и с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Те започнаха срещата с частна пешеходна обиколка на Quai d'Orsay, централата на френското външно министерство, преди да седнат за официални разговори с висши помощници. Двамата си размениха любезни, но никой не отговори на въпросите на репортери.

Преди срещите във вторник офисът на Льо Дриан повтори, че кризата е много повече от Франция и обхваща по-широкия Европейски съюз, в който Великобритания вече не е член. Външното министерство заяви, че това включва "интересите на всички европейци по отношение на функционирането на нашите съюзи и ангажирането на европейците в Индо-Тихоокеанския регион".

AUKUS  отложи преговорите ЕС-Австралия

AUKUS отложи преговорите ЕС-Австралия

ЕК е солидарен с Франция след отменената сделка